Förarbevis båt Stockholm

Förarbevis är en annan benämning på det som idag heter Förarintyg. Förarintyget är ett intyg om att du som gått kursen har teoretiska kunskaper om att föra en fritidsbåt inomskärs och i skyddade vatten. Kursen fokuserar också på gott sjömanskap.

Känns det som att sjökort är skrivna på ett främmande språk? Har du noll koll på vilka lagar som gäller till sjöss? Vet du vad du ska göra i en nödsituation? Om du känner igen dig är våra kurser för förarbevis i Stockholm helt rätt för dig. I och med det här körkortet för båt får du all kunskap du behöver för att kunna njuta av din fritidsbåt på ett sätt som är säkert för dig och människorna och miljön runt omkring dig.

Välkommen att boka intensivkursen som leder till ett förarintyg med oss idag!

 • Pris för kursen: 1 975 :-
 • Var: Västerlånggatan 56, 111 27 Stockholm (Gamla Stan).
 • När under veckan: Lördag kl. 09:30 till 16:00 och söndag kl. 09:30 till 16:00. Examinationen pågår på söndagen mellan kl. 16:00 och ca 18:00.
 • Utbildningsgaranti: Ja. Detta innebär att du får komma tillbaka gratis om du mot förmodan inte klarar provet. Dock kostar det alltid att skriva provet då detta hanteras av Nämnden för Båtlivsutbildnings examinatorer.
 • Kursmaterial: 600:-. Inkluderar förberedande webbkurs, kursbok, övningssjökort, passare, linjal och transportör. Välj till/ta bort kursmaterial i bokningsformuläret till höger.
 • Utskick av kursmaterial: Vi skickar inte ut kurslitteratur eller kursmaterial innan kursstart. Detta får du när kursen börjar. Istället har vi sammanfattat litteraturen i vår förberedande webbkurs som du får tillgång till när du bokar kursen.
 • Förberedande webbkurs: I den förberedande webbkursen sammanfattar vi litteraturen för att du på ett enkelt och pedagogiskt sätt skall vara förberedd när kursen börjar.
 • Examinationsavgift: 625 :- (plus 65 :- för den Blå intygsboken) tillkommer och tas ut av Nämnden för Båtlivsutbildning. Betalas kontant alt. via Swish vid provtillfället.
 • Totalt för kursen, förberedande webbkurs, kursbok, kursmaterial & examinationsavgift: 3 265:-

Våra samarbetspartners


Varför boka din kurs med Svensk Båtutbildning?

 • Vi har utbildningsgaranti på alla våra kurser vilket innebär att du får komma tillbaka gratis om du mot förmodan inte klarar provet.
 • Alla våra deltagare har klarat examinationen.
 • Våra instruktörer har mångårig erfarenhet av navigering, segling och sjömanskap.
 • Vi är det modernaste marina utbildningsföretaget i Sverige.
 • Vi har enbart haft nöjda deltagare sedan start.
 • Vi erbjuder 100% kundnöjdhetsgaranti.
 • Vi har Sveriges bästa utbildningsmaterial.

Därför ska du ha förarbevis för båt

Med vårt kursupplägg studerar du först vår förberedande webbkurs hemma när det passar dig, sedan möts vi för en helgkurs i Stockholm som avslutas med ett prov som ger dig förarbeviset. Du har utbildningsgaranti, så om du mot förmodan inte får godkänt kan du gå kursen igen. Ta steget mot ett tryggare båtliv, boka kursen för förarbevis i Stockholm med Svensk Båtutbildning.

Förarbevis i Stockholms skärgård

Förarbevis Båt i Stockholm är en utbildning som kommer att ge dig ett intyg för fritidsbåtar. Utbildningen innebär en examen i bland annat navigation, sjötrafikföreskrifter, sjömanskap och säkerhet till sjöss. Kort och gott – vett och etikett på sjön.

Våra kurser för förarbevis är utmärkta för dig som bor i och kring Stockholm och vill skaffa ett skriftligt intyg på att du har kunskaperna som krävs för att framföra båtar på sjön och i skärgården, på ett tryggt och kompetent sätt.

Oavsett om du har lång sjövana eller är en nybörjare som precis har upptäckt det vackra med att vara ute på sjön, kommer du lära dig mycket matnyttigt som rör båtlivet. Om du vill få de rätta verktygen och kunskaperna för att göra dina upplevelser inomskärs eller kustnära både säkrare och roligare kommer en kurs för förarbevis med oss i Stockholm att ge dig en bra start.

Att ha ett förarbevis för båt innebär inte bara en trygghet för dig när du till exempelvis lägger till, navigerar, använder plotter, sjökort eller slår en knop på tampen. Det skapar också en känsla av säkerhet för alla medpassagerare i båten, eftersom den framförs av någon som vet vad som gäller.

Lagstadgat båtkörkort

Ett förarbevis för båt är också en investering för framtiden. Regeringen har pratat om behovet av ett lagstiftat båtkörkort i många år. Har du redan ett förarbevis för båt kan det enligt gällande förslag inlösas mot ett båtkörkort klass 1, om ett sådant införs. Många båtklubbar i Sverige har också krav på att deras medlemmar ska ha förarbevis, och flertalet försäkringsbolag ger en rabatt på din försäkringspremie om du har intyget.

Det lär förarbevis-kursen i Stockholm dig

Innehållet i kursen för förarbevis i Stockholm är utformat för att du ska känna dig trygg i att du har alla baskunskaper som krävs för att ta ansvar för en båt till sjöss. På så sätt ökas säkerheten för alla inblandade. Du kommer inte bara lära dig navigera i sjökort, om lagar och regler, utan även det som kallas sjövett och sjömanskap. Det handlar bland annat om att inte överskatta din eller båtens förmågor. En annan viktig aspekt är att visa respekt för andra på sjön och miljön runtomkring. Kunskapen som krävs för ett förarbevis är bred. Bland annat ingår:

 • Navigering. Vi kommer bland annat arbeta i övningssjökortet för Förarbevis östkust, dvs. lära oss att navigera utifrån sjökort och vad du ser runtomkring dig, samt lära oss om kompasser. Du kommer få testa på att göra beräkningar av fart, tid och distans (sjömil).
 • Svenska sjökort. Du lär dig läsa och förstå sjökort på papper och i elektroniskt format, med symbolerna och förkortningarna som hör till.
 • Sjömärken såsom röda och gröna prickar, kardinalmärken (grundmärken), fyrar och farleder.
 • Säkerhet, sjömanskap och sjukvård. Du får större förståelse för olika båtars kapacitet vad gäller manövrering. Vi kommer gå igenom olika sätt att visa hänsyn till omgivningen och hur du minskar risker på sjön. Du kommer även lära dig vad du ska göra om olyckan trots allt är framme.
 • Miljö. Du får med dig kunskap om vilka lagar som gäller, hur du undviker att förorena, kör bränslesnålt och förhåller dig till skyddade områden.
 • Lagar och regler. Kursen gör dig bekant med flera viktiga lagar och regler som berör livet med fritidsbåt.

Vi på Svensk Båtutbildning i Stockholm lägger stor vikt vid att anpassa kursen så att du ska kunna navigera i och omkring Stockholms skärgård. Vi vet hur viktigt det är med kompetenta kursledare som har god lokal skärgårdskännedom, och jobbar även med aktuella sjökort över området. På det viset blir ditt förarbevis extra relevant för Stockholm, samtidigt som det självklart gör dig lämplig att framföra båtar längs hela Sveriges kust.

När provförrättaren väl har examinerat (och förhoppningsvis godkänt) dig kan du vara säker på att du har den kunskap om sjövett, nödsignaler och sjukvård som behövs.

Varför Förarbevis för Båt?

Vill du känna dig trygg att upptäcka Stockholms skärgård med familjen? Kanske åka på soloturer med tystheten som sällskap? Boka en kurs för förarbevis i Stockholm för att få med dig rätt kunskap för att göra det på ett säkert sätt. Förutom tryggheten som kunskapen skapar för dig och alla ombord, kommer du också kunna konvertera Förarbeviset till ett Båtkörkort om Båtkörkortet blir verklighet. Utöver detta ger flertalet försäkringsbolag också en rabatt på din försäkringspremie om du har ett förarbevis.

Vi på Svensk Båtutbildning ser fram emot din kursstart hos oss, och önskar dig varmt välkommen till oss i Stockholm!

Svensk Båtutbildning AB

Boka nu, betala senare! (*)

OBS: Under COVID-19-pandemin genomförs alla lärarledda kurser digitalt över Zoom istället för på den angivna orten. Kan ändras i enlighet med rådande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

En fraktkostnad på 99:- tillkommer vid val av kursmaterial då sjökortet som skickas ut är stort och skrymmande.

*: Betalning mot faktura, 10 dagar betaltid


"10 av 10. Mycket nöjd med kursen, äntligen blir fisketuren i Norge av!"

Marcus Lorentzon

27 år

"Fantastiskt nöjd. Ett stort steg på vägen till att uppfylla min dröm, en sommarsegling längs med Östkusten!"

Jurg Neumann

45 år

"Humor, personligt och intensivt. Nu ska jag hem och planera min segling till Danmark i sommar!"

Andreas Nordén

22 år

Kommande kurstillfällen hos Svensk Båtutbildning