Om handhavande av snabba fartyg – HSF

Få nya möjligheter i ditt yrkesliv till sjöss – med en utbildning som bara tar ett par dagar! Om du vill försörja dig på att köra snabba fartyg, då är det här rätt utbildning för dig. Det officiella namnet på kursen är Handhavande av snabba fartyg, men i folkmun kallas den även snabba fartyg eller HSF.

Under utbildningen får du gedigen kunskap om navigering, sjömanskap och körteknik. Du kommer kunna ta kontroll över färden på ett säkert sätt, och leva upp till förtroendet som dina passagerare ger dig. Handhavande av snabba fartyg är en yrkesutbildning som ger dig behörighet att köra snabba motorbåtar och RIB-båtar på jobbet. Förkunskapskrav finns, bland annat certifikatet Fartygsbefäl klass 8. Läs mer längre ner under ”Förkunskapskrav”.

Boka din plats på en av kurserna för Handhavande av snabba fartyg i Stockholm idag!

Maila oss på info@batutbildning.se för mer information idag.

Njut av ytterskärgården under kursen

I utbildningen ingår totalt fyra kursdagar. Av dem spenderas två i Stockholms ytterskärgård och du kommer övernatta en natt där. Den vackra skärgården bjuder på kobbar och skär, komplett med fantastiska naturvyer och upplevelser. Här myser sälar i kolonier på låga skär och sjöfåglarna svävar försiktigt i luften. Området är inte bara en ren fröjd att vistas i, det ger dessutom riktigt bra förutsättningar för att lära dig framföra snabba båtar genom praktiska övningar.

Behörighet med Handhavande av snabba fartyg

Kurserna till Handhavande av snabba fartyg i Stockholms skärgård passar dig som vill tjäna pengar på att köra båtar i mer än 35 knop. Till exempel med så kallade RIB-båtar. När du har klarat kursen rapporterar vi det till Transportstyrelsen, som du kan ansöka om ett certifikat hos. Med det kan du sedan börja köra snabba båtar yrkesmässigt.

Om du älskar salt i håret, det rungande ljudet av en båtmotor och den susande känslan i maggropen när hastigheten går upp är det här certifikatet perfekt för dig. Att jobba med snabba båtar är fantastiskt kul, och du får nöjet att dela den glädjen med dina passagerare som inte hade kunnat uppleva det utan en kompetent båtförare. Men just i och med det har du också ett ansvar.

En stor del av utbildningen går ut på att lära dig hantera båten på ett sätt som är säkert för dig, passagerarna och andra på sjön. För att ta med dig betalande passagerare förväntas du veta vad du ska göra i olika väder och om olyckan är framme. Efter att du har klarat kursen kan du känna dig trygg i att du har vad som krävs för att ansvara för båten och allt runtomkring på ett bra sätt.

Vad du lär dig på HSF-kursen

Kursen Handhavande av snabba fartyg innehåller praktiska övningar ute på havet, och självklart alla föreskrivna moment enligt Transportsstyrelsens bestämmelser. Du kommer bland annat lära dig om:

 • Metod för navigering i hög hastighet som har utvecklats av marinen (GKSF)
 • Möjligheter och begränsningar för radar och sjökortsplotter
 • Hur du navigerar och kör navigationsbanor i ljus och mörker.
 • Hur olika skrovformer påverkar båtens egenskaper.
 • Körteknik och säker fart
 • Trimlägen
 • Att göra undanmanöver och lägga till
 • Att köra båt i mörker
 • Att göra omkörningar
 • Att hantera grov sjögång
 • Olika sätt att maximera passagerarnas säkerhet

Det kommer finnas fyra eller fem deltagare per instruktör och båt.

Kursen kan kombineras med utbildningen till den internationella behörigheten RIB Master.

Förkunskapskrav för kursen om snabba fartyg

En förutsättning för att du ska kunna ta del av och fullfölja kursen är att du uppfyller vissa förkunskapskrav:

 • Båtvana
 • Certifikatet Fartygsbefäl klass 8 (eller motsvarande Skepparexamen med tilläggsbehörighet)
 • Giltigt och godkänt läkarintyg för sjöfolk

Certifikat för HSF från Transportstyrelsen

När du har slutfört kursen för Handhavande av snabba fartyg i Stockholm kan du hämta ut ett certifikat, som ger dig behörigheten. Du beställer det hos Transportsstyrelsen för en handläggningskostnad på 1100 kronor. Det lättaste sättet är att logga in på ”Mina sidor för sjömän” på myndighetens webbplats med mobilt bank-ID och ansöka där. Certifikatet för Handhavande av snabba fartyg är giltigt tills vidare. För att läsa mer om behörighet för snabba fartyg, gå till Transportstyrelsens behörighetsguide och välj ”certifikat” och ”snabba fartyg”.

Certifikat för RIB Master

Den internationella behörigheten RIB Master passar dig som vill jobba med snabba fartyg utomlands. Med det här certifikatet kan du köra en motorbåt som är upp till femton meter lång, upp till 20 sjömil från en säker hamn.

En utbildning i Handhavande av snabba fartyg är en bra grund att stå på för en RIB Master och jobb utomlands. Hör av dig till oss om du är intresserad så hjälper vi dig på vägen.

Rabatter för grupper och företag

Driver du ett företag där de anställa kör snabba båtar? Är ni en större grupp som vill bli certifierade? Hör av dig till oss för en specialbokning. Du kan få 10 procent rabatt på kursavgiften om du bokar tre platser eller fler. Vi kan även anpassa kursupplägget för just ditt företag och särskilda önskemål. Självklart inom ramen för vad certifikatet innebär.

Passa på att gå samma utbildning som Volvo Penta, Ocean Group, Unika upplevelser, Raymarine och RIB tours. Hör gärna av dig om du har några frågor.

Lärorik kurs för snabba fartyg i Stockholms skärgård

Fixa ditt certifikat för Handhavande av snabba fartyg i en underbar miljö i utkanten av Stockholms skärgård. Kursen pågår bara i ett par dagar, men ger dig mängder av matnyttig kunskap om att köra båtar yrkesmässigt. Med erfarna och pedagogiska lärare får vi till en kurs som både är kul och lärorik. Boka ett kurstillfälle idag!

Kommande kurstillfällen hos Svensk Båtutbildning