Kustskepparexamen Göteborg

Kustskepparexamen är en annan benämning på det som idag kallas kustskepparintyg. Kustskepparintyget är ett intyg om att innehavaren vid prövning visat sig ha tillräckliga kunskaper om sjövägsregler, navigation, båtlivskunskap mm, som behövs för att framföra ett fritidsfartyg i dagsljus, mörker och nedsatt sikt. Välkommen att boka kursen som leder till ett kustskepparintyg med oss idag!

Klicka här för att läsa mer om våra kurser på distans som leder till Kustskepparintyg!

 • Pris för kursen: 2575 :-
 • Var: Stigbergsliden 7 i Göteborg.
 • När under veckan: Lördag kl. 09:30 till 16:00 och söndag kl. 09:30 till 16:00. Examinationen pågår på söndagen mellan kl. 16:00 och ca 18:00.
 • Utbildningsgaranti: Ja. Detta innebär att du får komma tillbaka gratis om du mot förmodan inte klarar provet. Dock kostar det alltid att skriva provet då detta hanteras av Nämnden för Båtlivsutbildnings examinatorer.
 • Kursmaterial: 600 :- Inkluderar förberedande webbkurs, sammanfattande PDFer med sammanställd information som behöver läsas in, övningsprov, kursbok, övningssjökort, passare, linjal och transportör. Välj till/ta bort kursmaterial i bokningsformuläret till höger.
 • Utskick av kursmaterial: Vi skickar ut kurslitteratur/kursmaterial om du inte redan har detta samt om du meddelar oss om att du vill ha det hemskickat (frakt á 99:- tillkommer).
 • Förberedande material: Inkluderar förberedande webbkurs, sammanfattande PDF:er med sammanställd information som behöver läras in samt övningsprov.
 • Förkunskapskrav: Du behöver ta Förarintyget innan du tar Kustskepparintyget. Du behöver också ha Båtpraktik dager inskriven i din intygsbok innan du kan få ut Kustskepparintyget.
 • Examinationsavgift: 625 :- (plus 65 :- för den Blå intygsboken om du inte har denna) tillkommer och tas ut av Nämnden för Båtlivsutbildning. Betalas kontant alt. via Swish vid provtillfället.
 • Totalt för kursen, förberedande webbkurs, PDF:er, övningsprov, kursbok, kursmaterial & examinationsavgift: 3 800:-

Våra samarbetspartners


Varför boka din kurs med Svensk Båtutbildning?

 • Vi har utbildningsgaranti på alla våra kurser vilket innebär att du får komma tillbaka gratis om du mot förmodan inte klarar provet.
 • Alla våra deltagare har klarat examinationen.
 • Våra instruktörer har mångårig erfarenhet av navigering, segling och sjömanskap.
 • Vi är det modernaste marina utbildningsföretaget i Sverige.
 • Vi har enbart haft nöjda deltagare sedan start.
 • Vi erbjuder 100% kundnöjdhetsgaranti.
 • Vi har Sveriges bästa utbildningsmaterial.

Mer information om kursen

Kustskepparexamen är en fortsättningskurs på förarintyget som vi håller i fräscha lokaler på Stigbergsliden 7 i Masthugget i Göteborg. Under utbildningen kommer du att få lära dig allt som krävs för att ta en kustskepparexamen i Göteborg och vi avslutar dessutom kursen med ett skriftligt prov som, väl godkänt och avklarat, ger dig själva examensbeviset.

En kustskepparexamen innebär dels att du får framföra en fritidsbåt som är mer än 12 x 4 meter stor, och är också ett krav för att du ska få hyra så stora båtar i Sverige och utomlands. För att kunna ge dig utbildningen krävs att du är minst 15 år gammal, har ett förarintyg samt båtpraktik sedan tidigare. Saknar du dessa intyg kan du genomföra utbildningar för detta genom oss (se våra övriga utbildningar).

Utbildningen
Utbildningen sker på Masthugget under endast en helg, något vi är unika om att kunna erbjuda. Skälet till att vi valt att förlägga våra kurser just på helgtid är framför allt att inlärningen är bättre då än om du måste sitta och försöka koncentrera dig efter en lång dag på jobbet. Det går helt enkelt att hålla ett högre tempo genom att koncentrera utbildningen till två helgdagar, men det ställer också vissa krav på dig.

Vid bokning kommer du få tillgång till en förberedande webbkurs. Det är mycket viktigt att du läser igenom det och sätter dig in i vad det är som vi ska gå igenom: på grund av det höga tempot kommer det inte att ges så mycket tid till den som inte är förberedd, något som innebär att du riskerar att inte klara det skriftliga provet som ges under söndagseftermiddagen. Om du mot förmodan inte klarar det skriftliga provet för kustskepparexamen så bjuder vi på avgiften för att ta ett nytt som en del av vår kundnöjdhetsgaranti. Det går dock inte att understryka nog hur viktigt det är att du kommer påläst, utsövd och fokuserad.

När utbildningen är genomförd kan du stolt titulera dig själv kustskeppare. När båtkörkortet införs i framtiden kommer din examen automatiskt att omvandlas till båtkörkort klass 2, vilket innebär att du kommer att få framföra större fritidsbåtar även då.

Vad får du lära dig?
Under utbildningen kommer du att få lära mer avancerade tekniker och kunskaper än i de grundkurser som vi håller i Göteborg. Kursens huvudmoment är säkerhet, mörkerkörning, navigering och väder.

Under säkerhetsmomentet går vi igenom mer avancerad livräddning än i grundkurserna. Du får en bra grund att stå på när det kommer till grundläggande sjukvård ombord, man över bord-rutiner och liknande scenarion som tyvärr inte är ovanliga till havs.

När det kommer till navigering och mörkerkörning kommer du att få lära dig hur man bäst framför ett skepp vid begränsad sikt, hur du positionsbestämmer på olika sätt och vad deviation kan innebära för plotter vid längre resor och seglatser. Dessutom tar vi ett steg upp från GPS och lär dig också hur du använder radar till din fördel.

Svensk Båtutbildning AB

Boka nu, betala senare! (*)

OBS: Under COVID-19-pandemin genomförs alla lärarledda kurser digitalt över Zoom istället för på den angivna orten. Kan ändras i enlighet med rådande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

En fraktkostnad på 99:- tillkommer vid val av kursmaterial då sjökortet som skickas ut är stort och skrymmande.

*: Betalning mot faktura, 10 dagar betaltid


"10 av 10. Mycket nöjd med kursen, äntligen blir fisketuren i Norge av!"

Marcus Lorentzon

27 år

"Fantastiskt nöjd. Ett stort steg på vägen till att uppfylla min dröm, en sommarsegling längs med Östkusten!"

Jurg Neumann

45 år

"Humor, personligt och intensivt. Nu ska jag hem och planera min segling till Danmark i sommar!"

Andreas Nordén

22 år

Kommande kurstillfällen hos Svensk Båtutbildning