Hyra båt – vad krävs för intyg egentligen?

Många av våra elever vill börja med att hyra båt, innan de köper en egen. Likadant kan det vara mer ekonomiskt att hyra båt varje år, än att äga en egen. Genom att hyra båt slipper du allt runtomkring båten – du slipper allt underhåll och avgifter.

Att hyra båt är ett perfekt sätt att lära sig mer om båtlivet och även ett sätt att känna av vad man är för typ av båtmänniska, gillar man snabbheten en motorbåt kan ge eller är det den avkopplande seglingen som är målet?

Hyra båt i Sverige

Om du ska hyra båt i Sverige så finns ingen bestämmelse kring vad du behöver för intyg. Det enda som gäller är om du ska hyra en båt som är större än 12*4 meter, då behöver du ett kustskepparintyg. Ofta är det upp till uthyraren vad de kräver för typ av intyg. Vissa vill att du ska ha minst ett förarintyg och andra kräver ingenting. Du får alltså söka dig till den du vill hyra en båt av, för att se vad de kräver för typ av intyg.

Hyra båt utomlands

Ska du hyra båt utanför Sverige? Då behöver du undersöka vad det är för intyg som gäller i respektive land. Ska du till exempel hyra båt i Kroatien så behöver du ett förarintyg och ett VHF/SRC-intyg. Ska du till Frankrike? Då behöver du ett kustskepparintyg. Detta är ganska krångligt och därför har vi nedan redogjort för vilka intyg som krävs för vilket land, när du ska hyra en båt.

Land och intyg som krävs

Sverige: Beroende på uthyrare, vanligtvis förarintyg eller kustskepparintyg
Kroatien: Förarintyg och VHF-intyg eller ICC
Spanien: Kustskepparintyg
Frankrike: Kustskepparintyg och många gånger kanalintyg
Grekland: Kustskepparintyg
Norge: Förarintyg
Tyskland: Kustskepparintyg
Belgien: Kustskepparintyg
Portugal: Förarintyg
Tunisien: Förarintyg

Ovan lista kan variera sig för vilken typ av båt du hyr och av vem du hyr båten av. Det kan vara så att du vill hyra en mindre segelbåt i Sverige och enligt lagen så behöver du då inget intyg, men uthyraren kan ändå ställa krav på att ett kustskepparintyg ska uppvisas.

Sammanfattningsvis så kommer du väldigt långt med ett kustskepparintyg. Det är ett erkänt intyg i utlandet och med ett sådant, så kan du hyra båt både i Sverige och utlandet utan några problem.

Kommande kurstillfällen hos Svensk Båtutbildning