SRC (VHF-intyg) onlinekurs

SRC står för Short Range Certificate och kallas utöver SRC-intyg och SRC-certifikat även för VHF-intyg och VHF-certifikat i fokmun. SRC-intyg är idag det korrekta namnet.

Du måste ha SRC-intyg för att få använda en VHF-apparat, oavsett om VHF-apparaten är fastmonterad i båten eller mobil. Intyget lämpar sig bra att läsa som onlinekurs och med SRC-intyg kommer du att kunna registrera och använda din VHF-anläggning, vilket ökar din och dina medpassagerares säkerhet, framförallt när du befinner dig utanför mobiltäckningen.

Nu erbjuder vi rabatt på onlinekursen med 350 sek (ordinarie pris 845 sek)!

Med säkerhet i fokus är vi glada att presentera en heltäckande onlinekurs som gör att du kan skriva upp för SRC-intyg. Boka kursen idag och du kan direkt börja lära dig allt om hur VHF:en fungerar, t.ex. hur du gör anrop och nödanrop.

Du får tillgång till onlinkursen direkt vid bokning!

Våra samarbetspartners

  

Varför Svensk Båtutbildning?

 • Roligare & säkrare båtliv – Våra utbildningar är pedagogiskt upplagda för dig som vill lära dig att hantera din fritidsbåt säkert, oavsett om det är en motorbåt eller en segelbåt. Du lär dig grunderna i navigation, sjösäkerhet och sjövägsregler.
 • Seglare & motorbåtsförare, nybörjare & erfaren – Om du går kurserna i rätt ordning krävs inga ytterligare förkunskaper för våra navigationsutbildningar. Vi vänder oss både till seglare och motorbåtsförare, till dig som är nybörjare eller har flera års erfarenhet och vill fräscha upp dina kunskaper.
 • Utbildningsgaranti – Utbildningsgarantin gäller på alla våra kurser och innebär att du får komma tillbaka utan extra kostnad om du inte klarar examinationen.
 • Marina lokaler & båtar – Kurserna hålls i marina lokaler i Gamla stan i Stockholm och på fartyget Astoria i centrala Göteborg. Våra motor,- och segelbåtar utgår från Djurgården i Stockholm och från Orust i Göteborg.  
 • Pedagogiskt & alltid tillgängligt material – Kursboken och den förberedande webbkursen (sammanfattning av boken) hanteras online på dator, padda eller telefon och är alltid tillgänglig. Materialet är pedagogiskt upplagd med tydlig struktur där texter, bilder och övningar borgar för maximal förståelse.
 • Övningsfrågor & övningsprov – Efter varje kapitel finns övningsfrågor som sammanfattar kunskapen du behöver. Vi gör även övningsprov så att du får validera dina kunskaper.
 • Tillgång till hjälp – Våra instruktörer är alltid tillgängliga inför, under och efter kursen om du behöver hjälp. Vi är också tillgängliga på telefon och e-post. 
 • Mångårig erfarenhet – Våra instruktörer har mångårig erfarenhet av navigering, segling och sjömanskap.
 • Pengarna tillbaka garanti – Vi erbjuder 100% kundnöjdhetsgaranti vilket innebär att du får tillbaka pengarna om du inte är nöjd med utbildningen.

SCR (VHF)-intyget – kursupplägg

Onlinekursen för SCR (VHF)-intyget är skapad för att du ska få en så enkel inlärning som möjligt, med maximal förståelse och kunskaper som du har nytta av i ditt båtliv. Kursen är inte enbart upplagd för att du skall lära dig så mycket som möjligt, utan självklart också för att du skall klara examinationen och få ditt SRC-intyg.

Innehåll

 • En pedagogiskt upplagd kursplan med sammanfattning
 • Texter
 • Bilder
 • Animationer
 • Kapiteltest
 • Övningsuppgifter
 • Övningsprov
 • Resultatöversikt
 • Tillgång till det praktiska provet (simulator) som behöver göras
 • Mailsupport

Giltighetstid

Inloggningsuppgifterna är giltiga i 6 månader. De kan förlängas med utbildningsgarantin alternativt under ytterligare 4 månader för 200 SEK.

Kursmaterial

Onlinekursen kräver inget kursmaterial.

Kursbok

Onlinekursen kräver ingen kursbok.

Utbildningsgaranti

Ja. Detta innebär att du får tillgång till onlinekursen igen om du mot förmodan inte klarar examinationen.

“Pengarna-tillbaka-garanti”

Ja. Pengarna tillbaka om du inte är nöjd med utbildningen. Du har 10 dagar på dig att meddela oss om du inte är nöjd med kursen (maximalt fyra inloggningar och material behöver skickas tillbaka i nyskick).

Examination

Du behöver på egen hand slutföra ett praktiskt prov (simulatorprov) som du får tillgång till via vår onlinekurs. Detta tar du med dig till den teoretiska examinationen som behöver ske fysiskt på plats med förhörsförrättare. Du är välkommen att skriva det teoretiska provet hos oss i Stockholm eller Göteborg på söndagar de helger vi har lärarledda kurser. Det går också bra att kontakta förhörsförrättare direkt via Nämnden för Båtlivsutbildning. Förhörsförrättare finns över hela Sverige.

Vanliga frågor & svar on VHF intyget

Vad får jag lära mig?

Under kursens gång får du bl.a. lära dig:

 • Vad SRC och VHF innebär
 • Varför du ska ha en VHF-anläggning ombord
 • Hur du gör anrop till andra fartyg och hamnar
 • Vad en handhållen VHF samt en fast VHF innebär
 • Hur du har nytta av Kustradiostationerna
 • Hur du använder kanalerna på VHF:en
 • Vilken räckvidd du har
 • Om internationell bokstavering
 • Om tillståndskrav för en VHF-anlägging och för att få använda den
 • Om skillnaden mellan olika typer av kanaler (t.ex. simplexkanaler, duplexkanaler och intership-kanalerna)
 • Om den internationella nöd-, säkerhets- och anropsfrekvensen
 • Om samtal och anrop mellan olika typer av fartyg och nationaliteter
 • Om nöd-, il- och varningstrafik (Mayday, PAN-PAN, Securite)
 • Om DSC som står för Digital Selective Call (digitalt selektivanrop) 
 • Om MMSI (Maritime Mobile Service Identity) nummer som identifierar fartyget
 • Om GMDSS som står för Global Maritime Distress and Safety System
 • Om olika trafikområden; kustnära (A1), utsträckt område (A2), havsområden (A3) och polarområden (A4)
 • Om AIS som står för Automatic Identification System
 • Vilken typ av nödutrustning som finns, t.ex. EPIRB och SART

Hur lång tid brukar onlinekursen ta?

Tiden för att gå igenom SRC-kursen online varierar, men om du har möjlighet att avsätta ostörd tid med pauser är vår bild att det tar ca 1-2 dagar. Många väljer dock att ta till sig kunskapen vid flera tillfällen under en längre period.

Är det krav på SRC-intyg?

Ja, för att använda en VHF-apparat (VHF-radio) behöver du ett SRC-intyg, oavsett om VHF-apparaten är fastmonterad i båten eller mobil.

Finns det en åldersgräns för SRC-intyget?

Den prövande skall ha fyllt minst 15 år.

Vilka förkunskaper krävs?

Du behöver inga förkunskaper.

Vad är det för skillnad på VHF-intyg, VHF-certifikat, SRC-intyg och SRC-certifikat?

Kärt barn har många namn. SRC-intyget har många namn och kallas för olika saker i folkmun, t.ex. VHF-intyg, VHF-certifikat, SRC-intyg och SRC-certifikat. Den officiellt korrekta benämningen idag är SCR (Short Range Certificate) intyg för fritidsbåt.

Om SRC-intyg och radiotillstånd

Det är krav på SRC-intyg för att få använda en VHF-apparat.

Utöver detta krävs också ett tillstånd från Post- och telestyrelsen (PTS) för innehavet av själva VHF-apparaten/anläggningen som kallas radiotillstånd. Du får dock köpa en VHF-anläggning utan tillstånd. Post- och Telestyrelsen (PTS), som är den myndighet som bevakar områdena elektronisk kommunikation och post i Sverige. Radiotillståndet kan sökas PTS webbplats.

Short Range Certificate (SRC) är ett intyg som visar att innehavaren vid prövning visat sig ha tillräcklig kunskap och färdighet för att använda en modern VHF-apparat. Kraven för intyget framgår av Conférence européenne des administrations des postes et telecommunicationes (CEPT) avseende examination för SRC och de krav som följer av Global Maritime Distress and Safety System (GMDSS) samt bestämmelserna i lagen 2003:389 och förordningen 2003:396.

Med en VHF-anläggning (monterad i båten eller handhållen) ombord på din båt har du bästa möjliga utrustning för att kunna tillkalla hjälp vid en nödsituation på havet.

Svensk Båtutbildnings SRC-kurs

Svensk Båtutbildnings SRC-kurs (VHF-kurs) online på distans som leder till SRC-intyg ger dig precis samma kunskaper och rättigheter som en vanlig lärarledd kurs. Innehållet i kursen motsvarar den lärarledda utbildningens upplägg och gäller internationellt.

Under kursen får du lära dig om de lagar och förordningar som gäller för elektronisk kommunikation. Detta innebär att du får lära dig om tillståndsgivning och tillståndstid, avgifter, åtgärder mot störningar, sekretess samt hur man använder kommunikationen till vardags och i en nödsituation. Du kommer lära dig om allt ifrån kanalval och radiodisciplin till att anropa kustradiostationer och hur du kommer i kontakt med såväl handels- som fritidsfartyg.

Vi går igenom bokstavering enligt det internationella bokstaveringsalfabetet som används för att förtydliga radiokommunikationen. Under en distansutbildning för SRC lär du dig också om hur du ska skicka nödrop och varningssignaler efter bestämmelserna i GMDSS (Global Maritime Distress and Safety System). Kunskapen är fullt användbar när du framför din, eller någon annans, båt även utanför Sveriges gränser.

VHF-certifikat/VHF-intyg

VHF-certifikat eller VHF-intyg användes som officiella benämningar tidigare. VHF står för Very High Frequency och den tidigare distansutbildningen för VHF-intyget passade var likvärdig med dagens uppdaterade SRC-kurs.

Precis som alla andra som går någon av våra utbildningar omfattas du som läser SRC-kursen av vår utbildningsgaranti.

Svensk Båtutbildning AB

Starta nu, betala senare! (*)

*: Betalning mot faktura, 10 dagar betaltid

**: Frakt á 99:- tillkommer

"10 av 10. Mycket nöjd med kursen, äntligen blir fisketuren i Norge av!"

Marcus Lorentzon

27 år

"Fantastiskt nöjd. Ett stort steg på vägen till att uppfylla min dröm, en sommarsegling längs med Östkusten!"

Jurg Neumann

45 år

"Humor, personligt och intensivt. Nu ska jag hem och planera min segling till Danmark i sommar!"

Andreas Nordén

22 år

Kommande kurstillfällen hos Svensk Båtutbildning