Båtkörkort Göteborg

Det finns idag inget lagstadgat krav på dig som båtägare att ha ett Båtkörkort för att få framföra en fritidsbåt. Det är dock troligt att den som har ett giltigt Förarintyg för båt kommer att kunna konvertera detta till ett Båtkörkort, om och när det införs i framtiden. Därför välkomnar vi dig att boka ett Förarintyg med oss idag!

Svensk Båtutbildning erbjuder lärarledda Förarintygskurser för båt på fartyget Astoria i centrala Göteborg under helger året runt med examination för de som vill på söndagen samma helg som kursen går.

Utbildningsgarantin innebär att om du inte klarar examinationen får du gå om kursen utan extra kostnad.

Välkommen att boka kursen som leder till Förarintyg i Göteborg med oss idag!

 • Pris Förarintyg: 1 975 :-
 • Var: Fartyget Astoria i centrala Göteborg.
 • När under veckan: Lördag kl. 09:30 till 16:00 och söndag kl. 09:30 till 16:00.
 • Examination: Vi rekommenderar att du väntar en vecka med examination, men den pågår på söndagen mellan kl. 16:00 och ca 18:30 (varför du kan skriva samma helg som du går kursen om du vill).
 • Utbildningsgaranti: Ja. Detta innebär att du får komma tillbaka gratis om du mot förmodan inte klarar provet. Dock kostar det alltid att skriva provet då detta hanteras av Nämnden för Båtlivsutbildnings examinatorer.
 • Kursmaterial: 600:-. Inkluderar förberedande webbkurs, kursbok, övningssjökort, passare, linjal och transportör. Välj till/ta bort kursmaterial i bokningsformuläret till höger.
 • Utskick av kursmaterial: Vi skickar ut litteratur digitalt innan kursstart. Övrigt materialet får du när du kommer till klassrummet (om du inte läser på distans – då skickas det till dig). Vi har också sammanfattat litteraturen i vår förberedande webbkurs som du får tillgång till direkt när du bokar kursen.
 • Förberedande webbkurs: I den förberedande webbkursen sammanfattar vi litteraturen för att du på ett enkelt och pedagogiskt sätt skall vara förberedd när kursen börjar.
 • Examinationsavgift: 625 :- (plus 65 :- för den Blå intygsboken) tillkommer och tas ut av Nämnden för Båtlivsutbildning. Betalas kontant alt. via Swish vid provtillfället.
 • Totalt för kursen, förberedande webbkurs, kursbok, kursmaterial & examinationsavgift: 3 265:-

Våra samarbetspartners

  

Varför Svensk Båtutbildning?

 • Roligare & säkrare båtliv – Våra utbildningar är pedagogiskt upplagda för dig som vill lära dig att hantera din fritidsbåt säkert, oavsett om det är en motorbåt eller en segelbåt. Du lär dig grunderna i navigation, sjösäkerhet och sjövägsregler.
 • Seglare & motorbåtsförare, nybörjare & erfaren – Om du går kurserna i rätt ordning krävs inga ytterligare förkunskaper för våra navigationsutbildningar. Vi vänder oss både till seglare och motorbåtsförare, till dig som är nybörjare eller har flera års erfarenhet och vill fräscha upp dina kunskaper.
 • Utbildningsgaranti – Utbildningsgarantin gäller på alla våra kurser och innebär att du får komma tillbaka utan extra kostnad om du inte klarar examinationen.
 • Marina lokaler & båtar – Kurserna hålls i marina lokaler i Gamla stan i Stockholm och på fartyget Astoria i centrala Göteborg. Våra motor,- och segelbåtar utgår från Djurgården i Stockholm och från Orust i Göteborg.  
 • Pedagogiskt & alltid tillgängligt material – Kursboken och den förberedande webbkursen (sammanfattning av boken) hanteras online på dator, padda eller telefon och är alltid tillgänglig. Materialet är pedagogiskt upplagd med tydlig struktur där texter, bilder och övningar borgar för maximal förståelse.
 • Övningsfrågor & övningsprov – Efter varje kapitel finns övningsfrågor som sammanfattar kunskapen du behöver. Vi gör även övningsprov så att du får validera dina kunskaper.
 • Tillgång till hjälp – Våra instruktörer är alltid tillgängliga inför, under och efter kursen om du behöver hjälp. Vi är också tillgängliga på telefon och e-post. 
 • Mångårig erfarenhet – Våra instruktörer har mångårig erfarenhet av navigering, segling och sjömanskap.
 • Pengarna tillbaka garanti – Vi erbjuder 100% kundnöjdhetsgaranti vilket innebär att du får tillbaka pengarna om du inte är nöjd med utbildningen.

Vad innebär ett körkort för båt?

Den senaste tiden har vi fått ett stort antal förfrågningar och intresseanmälningar kring Båtkörkort och körkort för båt i och kring Göteborgsområdet.

Av den anledningen tänkte vi räta ut alla frågetecken. För närvarande finns det inte ett krav enligt lag på dig som äger en båt att ha ett körkort för att få framföra båten. Troligtvis är det dock så, att den som har ett giltigt Förarintyg kommer kunna konvertera detta till ett Båtkörkort, om det införs framöver. Därför välkomnar vi dig att boka ett Förarintyg med oss idag!

Körkort för båt är egentligen detsamma som ett körkort för bil: ett bevis på att du har de kunskaper som krävs för att få framföra båten du kör eller seglar. I dagsläget är dock båtkörkortet inte verklighet, utan endast ett förslag – ett förslag som trots att det röstats ner av regeringen tre gånger troligtvis ändå kommer att genomföras i någon form, förr eller senare.

Båtkörkortet kommer dock inte att bli exakt detsamma som bilkörkortet, där en bokstav berättar vad det är för fordon och påkopplingar (släp etc.) som du får köra. Istället säger nuvarande förslag att båtkörkortet troligtvis kommer att utfärdas i tre olika klasser.

Båtkörkort i 3 klasser

Båtkörkort Klass 1 förväntas innebära den mest grundläggande körkortsklassen för båt – det vi idag kallar Förarintyg Båt. Det är ett bevis på att du har den grundläggande kunskap om navigering, säkerhet och agerande till sjöss som behövs för att du ska få framföra mindre segelbåtar och motorbåtar.

Båtkörkort Klass 2 kommer enligt nuvarande förslag istället att motsvara ett Kustskepparintyg. Det innebär högre krav på dig som båtförare, både vad gäller navigering, plottning och hantering av tekniska hjälpmedel, men självklart också vad gäller säkerhet för dig, medpassagerare och andra båtförare.

Båtkörkort Klass 3 kommer troligtvis att krävas för de som hanterar större fartyg, bilfärjor, isbrytare och andra typer av kommersiella fartyg som fraktar gods eller människor. Motsvarigheten för denna klass återfinns idag framför allt i just kommersiella certifikat och längre utbildningar.

Varför Båtkörkort?

Vi på Svensk Båtutbildning är övertygade om att Båtkörkortet förr eller senare kommer att införas – det är bara en fråga om när, inte om. Med fler och fler båtägare i Göteborgs skärgård kommer också fler och högre krav på att man ska kunna framföra sin båt på ett sätt som är säkert, inte bara för en själv utan också för medpassagerare och omgivning.

Många menar att förhållandena till sjöss är så vitt skilda från de på våra vägar, att ett körkort inte är relevant. Vi menar att ett båtkörkort är en bra idé, om kraven är de rätta.

Därför tycker vi att det känns som ett vettigt förslag att båtkörkort klass 1 ska motsvara det som idag kallas Förarintyg. Har man detta intyg så har man bevisat att man har grundläggande kunskap om navigering och säkerhet i skärgården och andra kustnära vatten.

Kunskapskraven är långt ifrån de som krävs för bil, utan kommer snarare att höja lägstanivån på båtförare på västkusten och i våra svenska vatten. Olyckorna kommer sannolikt att minska och överlag kan vi nog också få se ett trevligare båtliv för alla!

Kurser i Göteborg

Tack vare ett beprövat koncept, erfarna instruktörer och bra personal tar det bara en helg att lära sig allt som behövs för Förarintyget, och med det i handen står du också säker inför kommande båtkörkort.

Välkommen till oss på Svensk Båtutbildning!

Svensk Båtutbildning AB

Boka nu, betala senare! (*)

*: Betalning mot faktura, 10 dagar betaltid


"10 av 10. Mycket nöjd med kursen, äntligen blir fisketuren i Norge av!"

Marcus Lorentzon

27 år

"Fantastiskt nöjd. Ett stort steg på vägen till att uppfylla min dröm, en sommarsegling längs med Östkusten!"

Jurg Neumann

45 år

"Humor, personligt och intensivt. Nu ska jag hem och planera min segling till Danmark i sommar!"

Andreas Nordén

22 år

Kommande kurstillfällen hos Svensk Båtutbildning