Båtkörkort Göteborg

Det finns idag inget lagstadgat krav på dig som båtägare att ha ett båtkörkort för att få framföra en fritidsbåt. Det är dock troligt att den som har ett giltigt Förarintyg för båt kommer att kunna konvertera detta till ett båtkörkort, om och när det införs i framtiden. Därför välkomnar vi dig att boka ett Förarintyg med oss idag!

Den senaste tiden har vi fått ett stort antal förfrågningar och intresseanmälningar kring båtkörkort och körkort för båt i och kring Göteborgsområdet. Av den anledningen tänkte vi räta ut alla frågetecken och förklara hur det här med båtkörkort egentligen fungerar. För närvarande finns det inte ett krav enligt lag på dig som äger en båt att ha ett körkort för att få framföra båten. Troligtvis är det dock så, att den person som har ett giltigt förarintyg att kunna konvertera detta till ett båtkörkort, om det införs framöver. Därför välkomnar vi dig att boka ett Förarintyg med oss idag!

 • Pris Förarintyg: 1 975 :-
 • Var: Stigbergsliden 7 i Göteborg.
 • När under veckan: Lördag kl. 09:30 till 16:00 och söndag kl. 09:30 till 16:00.
 • Examination: Vi rekommenderar att du väntar en vecka med examination, men den pågår på söndagen mellan kl. 16:00 och ca 18:30 (varför du kan skriva samma helg som du går kursen om du vill).
 • Utbildningsgaranti: Ja. Detta innebär att du får komma tillbaka gratis om du mot förmodan inte klarar provet. Dock kostar det alltid att skriva provet då detta hanteras av Nämnden för Båtlivsutbildnings examinatorer.
 • Kursmaterial: 600:-. Inkluderar förberedande webbkurs, kursbok, övningssjökort, passare, linjal och transportör. Välj till/ta bort kursmaterial i bokningsformuläret till höger.
 • Utskick av kursmaterial: Vi skickar ut litteratur digitalt innan kursstart. Övrigt materialet får du när du kommer till klassrummet (om du inte läser på distans – då skickas det till dig). Vi har också sammanfattat litteraturen i vår förberedande webbkurs som du får tillgång till direkt när du bokar kursen.
 • Förberedande webbkurs: I den förberedande webbkursen sammanfattar vi litteraturen för att du på ett enkelt och pedagogiskt sätt skall vara förberedd när kursen börjar.
 • Examinationsavgift: 625 :- (plus 65 :- för den Blå intygsboken) tillkommer och tas ut av Nämnden för Båtlivsutbildning. Betalas kontant alt. via Swish vid provtillfället.
 • Totalt för kursen, förberedande webbkurs, kursbok, kursmaterial & examinationsavgift: 3 265:-

Våra samarbetspartners

Varför boka din kurs med Svensk Båtutbildning?

 • Vi har utbildningsgaranti på alla våra kurser vilket innebär att du får komma tillbaka gratis om du mot förmodan inte klarar provet.
 • Alla våra deltagare har klarat examinationen.
 • Våra instruktörer har mångårig erfarenhet av navigering, segling och sjömanskap.
 • Vi är det modernaste marina utbildningsföretaget i Sverige.
 • Vi har enbart haft nöjda deltagare sedan start.
 • Vi erbjuder 100% kundnöjdhetsgaranti.
 • Vi har Sveriges bästa utbildningsmaterial.

Vad innebär ett körkort för båt?

Körkort för båt är egentligen detsamma som ett körkort för bil: ett bevis på att du har de kunskaper som krävs för att få framföra båten du kör eller seglar. I dagsläget är dock båtkörkortet inte verklighet, utan endast ett förslag – ett förslag som trots att det röstats ner av regeringen hela tre gånger troligtvis ändå kommer att genomföras i någon form, förr eller senare.

Båtkörkortet kommer dock inte att bli exakt detsamma som bilkörkortet, där en bokstav berättar vad det är för fordon och påkopplingar (släp etc.) som du får köra. Istället säger nuvarande förslag att båtkörkortet troligtvis kommer att utfärdas i tre olika klasser.

Klass 1 förväntas innebära den mest grundläggande körkortsklassen för båt – det vi idag kallar Förarintyg Båt. Det är ett bevis på att du har den grundläggande kunskap om navigering, säkerhet och agerande till sjöss som behövs för att du ska få framföra mindre segelbåtar och motorbåtar.

Klass 2 kommer enligt nuvarande förslag istället att motsvara en modern skepparexamen eller kustskepparintyg. Det innebär högre krav på dig som båtförare, både vad gäller navigering, plottning och hantering av tekniska hjälpmedel, men självklart också vad gäller säkerhet för dig, medpassagerare och andra båtförare.

Klass 3 i sin tur kommer troligtvis att krävas för de som hanterar större fartyg, bilfärjor, isbrytare och andra typer av kommersiella fartyg som fraktar gods eller människor. Motsvarigheten för denna klass återfinns idag framför allt i just kommersiella certifikat och längre utbildningar som leds av branschen.

Varför båtkörkort?

Vi på Svensk Båtutbildning är övertygade om att båtkörkortet förr eller senare kommer att införas – det är bara en fråga om när, inte om. Med fler och fler båtägare kommer också fler och högre krav på att man ska kunna framföra sin båt på ett sätt som är säkert, inte bara för en själv utan också för medpassagerare och omgivning. Många menar att förhållandena till sjöss är så vitt skilda från de på våra vägar, att ett körkort inte är relevant. Vi menar att ett båtkörkort kan vara en riktigt bra idé, bara man fokuserar på rätt saker.

Därför tycker vi att det känns som ett vettigt förslag att båtkörkort klass 1 ska motsvara det som idag kallas Förarbevis Båt eller Förarintyg Båt (samma sak med två olika namn). Har man detta intyg så har man bevisat att man har grundläggande koll på navigering och säkerhet i Göteborgs skärgård och andra kustnära vatten. Kunskapskraven är långt ifrån de som krävs för bil, utan kommer snarare att höja lägstanivån på båtförare i våra svenska vatten. Olyckorna kommer att minska och överlag kan vi nog också få se ett trevligare båtliv för alla!

Kurser i Göteborg

Vi håller samtliga av våra utbildningar i Masthugget, i hjärtat av Göteborgs sjöfartsverksamhet. Tack vare ett beprövat koncept och bra personal tar det bara en helg att lära sig allt som behövs för förarintyget, och med det i handen står du också säker inför kommande båtkörkort. Välkommen till oss på Svensk Båtutbildning!

Svensk Båtutbildning AB

Boka nu, betala senare! (*)

*: Betalning mot faktura, 10 dagar betaltid


"10 av 10. Mycket nöjd med kursen, äntligen blir fisketuren i Norge av!"

Marcus Lorentzon

27 år

"Fantastiskt nöjd. Ett stort steg på vägen till att uppfylla min dröm, en sommarsegling längs med Östkusten!"

Jurg Neumann

45 år

"Humor, personligt och intensivt. Nu ska jag hem och planera min segling till Danmark i sommar!"

Andreas Nordén

22 år

Kommande kurstillfällen hos Svensk Båtutbildning