Förarintyg båt

Förarintyg för fritidsbåt kallas även i folkmun för förarbevis båt och förarintyg båt. Förarintyget är ett intyg om att innehavaren visat sig ha teoretiska kunskaper om att föra fritidsbåt inomskärs och i skyddade vatten samt hur man visar gott sjömanskap. Hos oss är kursen klar på en helg. Vår utbildningsgaranti innebär att om du mot förmodan inte skulle klara provet kan gå kursen igen utan extra kostnad. Välkommen att boka en intensivkurs som leder till förarintyg med oss idag!

Utöver kursen för förarintyg som hålls i Stockholm och Göteborg, erbjuder vi även en distanskurs för förarintyg.

 • Pris för kursen: 1 975 :-
 • Var: Västerlånggatan 56 i Gamla Stan i Stockholm eller Stigbergsliden 7 i Göteborg.
 • När under veckan: Lördag kl. 09:30 till 16:00 och söndag kl. 09:30 till 16:00. Examinationen pågår på söndagen mellan kl. 16:00 och ca 18:30.
 • Utbildningsgaranti: Ja. Detta innebär att du får komma tillbaka gratis om du mot förmodan inte klarar provet. Dock kostar det alltid att skriva provet då detta hanteras av Nämnden för Båtlivsutbildnings examinatorer.
 • Kursmaterial: 600:-. Inkluderar förberedande webbkurs, kursbok, övningssjökort, passare, linjal och transportör. Välj till/ta bort kursmaterial i bokningsformuläret till höger.
 • Utskick av kursmaterial: Vi skickar inte ut kurslitteratur eller kursmaterial innan kursstart. Detta får du när kursen börjar. Istället har vi sammanfattat litteraturen i vår förberedande webbkurs som du får tillgång till när du bokar kursen.
 • Förberedande webbkurs: I den förberedande webbkursen sammanfattar vi litteraturen för att du på ett enkelt och pedagogiskt sätt skall vara förberedd när kursen börjar.
 • Examinationsavgift: 625 :- (plus 65 :- för den Blå intygsboken) tillkommer och tas ut av Nämnden för Båtlivsutbildning. Betalas kontant alt. via Swish vid provtillfället.
 • Totalt för kursen, förberedande webbkurs, kursbok, kursmaterial & examinationsavgift: 3 265:-

Våra samarbetspartners


Varför boka din kurs med Svensk Båtutbildning?

 • Vi har utbildningsgaranti på alla våra kurser vilket innebär att du får komma tillbaka gratis om du mot förmodan inte klarar provet.
 • Alla våra deltagare har klarat examinationen.
 • Våra instruktörer har mångårig erfarenhet av navigering, segling och sjömanskap.
 • Vi är det modernaste marina utbildningsföretaget i Sverige.
 • Vi har enbart haft nöjda deltagare sedan start.
 • Vi erbjuder 100% kundnöjdhetsgaranti.
 • Vi har Sveriges bästa utbildningsmaterial.

Förarintyg för båt eller förarbevis

Vill du skaffa en motor- eller segelbåt? Vill du känna dig säkrare i dina kunskaper under utflykter till sjöss? Med ett förarintyg får du ett sorts ”båtkörkort” och kan känna dig trygg i att du vet vad du ska göra i situationer som du kanske inte har stött på tidigare. Du lär dig bland annat vad som gäller kring navigering, läsa sjökort, farleder, gröna och röda prickar, grundmärken, lagar och regler, miljömedvetenhet och vad du gör om olyckan är framme. Det handlar om teoretiska kunskaper för att köra fritidsbåtar inomskärs och i skyddade vatten. Allt med ett gott sjömanskap.

Uppskattade intensivkurser för förarbevis och förarintyg

Vi erbjuder uppskattade intensivkurser för dig som vill ta ett förarintyg/förarbevis för båt. Egentligen är det ingen skillnad mellan förarbevis och förarintyg. Det är helt enkelt två namn för samma sak. Vi väljer att använda båda begreppen eftersom de är allmänt vedertagna, och för att undvika förvirring.

Gamla Stan i Stockholm och Masthugget i Göteborg

Våra kurser som leder till förarintyg hålls i Gamla Stan i Stockholm och vid Stigbergsliden i Masthugget i Göteborg. Hos oss är alla välkomna. Boka gärna platser åt pappa, mamma och alla barnen. All utbildning sker i moderna och fräscha lokaler med närhet till restauranger och matställen.

Det lär du dig under förarintygskursen

Kursen Förarintyg båt/Förarbevis båt finns framförallt till för att öka din och din familjs säkerhet inom båtlivet till sjöss, oavsett om du seglar eller kör motorbåt. Därför står just säkerhet i centrum under utbildningen.

Kursen innefattar bland annat navigation, väjningsregler och allmänt sjövett. Allt för att öka tryggheten ute på havet. Med ett förarintyg/förarbevis kommer ditt liv med båt tveklöst att förändras till det bättre. Du kommer känna en säkerhet inför dina val av naturhamn, under tilläggning och när du navigerar i allmänhet. Det kommer inte bara att göra sjön säkrare för din omgivning utan också för dig och dina medpassagerare.

Under kursen går vi igenom hur du ska agera om olyckan skulle vara framme. Den här delen är ett uppskattat moment för många deltagare, som vet att det inte går att skydda sig mot allt (trots en gedigen utbildning). Du får du lära dig hur du bör hantera en olycklig situation vad gäller båten, passagerare och att kalla på hjälp om det behövs.

Nedan kan du läsa mer om kursens innehåll.

Svenska sjökort

Vi kommer gå igenom hur svenska sjökort ser ut, både på papper och i elektroniskt format. Du kommer lära dig att tyda symboler och förkortningar (som kan se olika ut beroende på sjökortets format) för att hitta rätt information. Vi kommer även gå igenom sjökortens möjligheter och begränsningar.

Navigering

Du kommer lära dig att mäta och beräkna fart, tid och distans, på en enkel nivå. Utifrån både sjökort och vad du ser framför dig kommer du efter kursen kunna bestämma din position och planera och navigera sjöresor. Vi går igenom hur kompasser fungerar, vilken betydelse de har och hur de påverkas av magnetiska föremål.

Säkerhet, sjömanskap och sjukvård

För att kunna hantera båtar på ett säkert sätt kommer du lära dig vilka manöveregenskaper som olika båtar har och hur de reagerar på olika förutsättningar till sjöss. Till exempel svall. Du kommer lära dig hur du på bästa sätt visar hänsyn till andra och hur du minskar risker, hanterar hårt väder och gör förebyggande underhåll. Eftersom olyckan trots allt kan vara framme kommer du även få kunskap om vad du gör om någon ramlar överbord och hur du hjälper den som har haft en olycka till sjöss.

Miljömedvetenhet

För att värna om våra vattenområden och miljön får du lära dig hur du undviker att släppa ut föroreningar, vad som gäller kring båtbottenfärg, hur du ska bete dig kring natur- och djurskyddsområden och hur du kör motorbåt på ett så miljövänligt sätt som möjligt.

Lagar och regler

Du kommer bli bekant med viktiga lagar och regler som berör fritidsbåtförare. Bland annat vad som gäller kring befälhavarens ansvar, straffansvar, internationella sjövägsregler och Transportstyrelsens föreskrifter och råd om sjövägsregler. Du kommer även lära dig att förstå fartygsljus, signalfigurer och ljud- och ljussignaler.

Förbered dig för framtiden

Kursen som leder till ett båtförarintyg förbereder dig för en framtid där båtkörkort blir ett krav för fritidsbåt, något som har varit på agendan tidigare. Om förslagen blir verklighet kommer ditt förarintyg/förarbevis direkt kunna omvandlas till ett båtkörkort, utan att du behöver gå ännu en kurs. Istället har du redan vad som krävs av dig som båtägare. Det innebär att du inte behöver sitta strandsatt i väntan på att få klara ett eventuellt prov för båtkörkort. Med förarbevis för motorbåt och segelbåt kan du fortsätta precis som vanligt.

Självsäker till sjöss med förarintyg

Med våra kurser för förarintyg/förarbevis vill vi göra livet med båt till en härlig och trygg upplevelse för fler. Många känner stress inför vissa moment som hör båtar till, vilket är helt förståeligt. En stor del av den känslan grundar sig troligen i okunskap. Men med Svensk Båtutbildnings förarintyg för båt kommer du garanterat öka dina kunskaper om båtliv, navigering och beteende till sjöss. Ta första steget mot ett mer självsäkert båtliv – anmäl dig till en kurs redan idag! 

Svensk Båtutbildning AB

Boka nu, betala senare! (*)

OBS: Under COVID-19-pandemin genomförs alla lärarledda kurser digitalt över Zoom istället för på den angivna orten. Kan ändras i enlighet med rådande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

En fraktkostnad på 99:- tillkommer vid val av kursmaterial då sjökortet som skickas ut är stort och skrymmande.

*: Betalning mot faktura, 10 dagar betaltid


"10 av 10. Mycket nöjd med kursen, äntligen blir fisketuren i Norge av!"

Marcus Lorentzon

27 år

"Fantastiskt nöjd. Ett stort steg på vägen till att uppfylla min dröm, en sommarsegling längs med Östkusten!"

Jurg Neumann

45 år

"Humor, personligt och intensivt. Nu ska jag hem och planera min segling till Danmark i sommar!"

Andreas Nordén

22 år

Kommande kurstillfällen hos Svensk Båtutbildning