Kustskepparintyg onlinekurs

Med vår onlinekurs som leder till Kustskepparintyg får du en modern och pedagogisk utbildning bestående av texter, bilder, animationer, filmer, kapiteltest, övningsuppgifter, övningsprov, resultatöversikt och mailsupport.

Nu erbjuder vi rabatt på onlinekursen med 350 sek (ordinarie pris 1 945 sek)!

Vår utbildningsgaranti innebär att vi förlänger giltighetstiden om du inte klarar examinationen, och en “pengarna-tillbaka-garanti” som innebär att du får pengarna tillbaka om du inte är nöjd inom 10 dagar.

Gemensamt för våra onlinekurser är också att du får 500 sek rabatt på våra lärarledda kurser i Stockholm och Göteborg om du efter kursens slut inser att du vill gå kursen lärarlett.

Ta Kustskepparintyget med oss! Du får tillgång till onlinekursen direkt vid bokning.


Våra samarbetspartners


  

Varför Svensk Båtutbildning?

 • Roligare & säkrare båtliv – Våra utbildningar är pedagogiskt upplagda för dig som vill lära dig att hantera din fritidsbåt säkert, oavsett om det är en motorbåt eller en segelbåt. Du lär dig grunderna i navigation, sjösäkerhet och sjövägsregler.
 • Seglare & motorbåtsförare, nybörjare & erfaren – Om du går kurserna i rätt ordning krävs inga ytterligare förkunskaper för våra navigationsutbildningar. Vi vänder oss både till seglare och motorbåtsförare, till dig som är nybörjare eller har flera års erfarenhet och vill fräscha upp dina kunskaper.
 • Utbildningsgaranti – Utbildningsgarantin gäller på alla våra kurser och innebär att du får komma tillbaka utan extra kostnad om du inte klarar examinationen.
 • Marina lokaler & båtar – Kurserna hålls i marina lokaler i Gamla stan i Stockholm och på fartyget Astoria i centrala Göteborg. Våra motor,- och segelbåtar utgår från Djurgården i Stockholm och från Orust i Göteborg.  
 • Pedagogiskt & alltid tillgängligt material – Kursboken och den förberedande webbkursen (sammanfattning av boken) hanteras online på dator, padda eller telefon och är alltid tillgänglig. Materialet är pedagogiskt upplagd med tydlig struktur där texter, bilder och övningar borgar för maximal förståelse.
 • Övningsfrågor & övningsprov – Efter varje kapitel finns övningsfrågor som sammanfattar kunskapen du behöver. Vi gör även övningsprov så att du får validera dina kunskaper.
 • Tillgång till hjälp – Våra instruktörer är alltid tillgängliga inför, under och efter kursen om du behöver hjälp. Vi är också tillgängliga på telefon och e-post. 
 • Mångårig erfarenhet – Våra instruktörer har mångårig erfarenhet av navigering, segling och sjömanskap.
 • Pengarna tillbaka garanti – Vi erbjuder 100% kundnöjdhetsgaranti vilket innebär att du får tillbaka pengarna om du inte är nöjd med utbildningen.

Onlinekursens upplägg

Onlinekursen för Kustskepparintyg är skapad för att du ska få en så enkel inlärning som möjligt, även om kursens innehåll är på en mer avancerad nivå jämfört med Förarintyget. Kursen är inte enbart upplagd för att du skall lära dig så mycket som möjligt, utan självklart också för att du skall klara examinationen och få ditt Förarintyg.

Innehåll

 • En pedagogiskt upplagd kursplan
 • Texter
 • Bilder
 • Animationer
 • Filmer
 • Kapiteltest
 • Övningsuppgifter
 • Övningsprov
 • Resultatöversikt
 • Mailsupport

Giltighetstid

Inloggningsuppgifterna är giltiga i 6 månader. De kan förlängas med utbildningsgarantin alternativt under ytterligare 4 månader för 450 SEK.

Kursmaterial

Inkluderar övningssjökort för Kustskepparintyget, passare, linjal och transportör. Välj till/ta bort kursmaterial i bokningsformuläret. Skickas ut när fakturan är betald.

Kursbok

Kursboken heter ”Lilla Skepparen – Lärobok och arbetsbok för Förarintyget” och/eller ”Stora Skepparen – Lärobok och arbetsbok för Kustskepparintyget” beroende på vilken kurs du bokar. Välj till/ta bort i bokningsformuläret. Skickas digitalt som e-bok när fakturan är betald.

Utbildningsgaranti

Ja. Detta innebär att du får tillgång till onlinekursen igen om du mot förmodan inte klarar examinationen.

“Pengarna-tillbaka-garanti”

Ja. Pengarna tillbaka om du inte är nöjd med utbildningen. Du har 10 dagar på dig att meddela oss om du inte är nöjd med kursen (maximalt fyra inloggningar och material behöver skickas tillbaka i nyskick).

Examination

Du är välkommen att skriva provet hos oss i Stockholm eller Göteborg på söndagar de helger vi har lärarledda kurser. Det går också bra att kontakta förhörsförrättare direkt via Nämnden för Båtlivsutbildning. Förhörsförrättare finns över hela Sverige.

Vanliga frågor & svar om Kustskepparintyget som onlinekurs

Vad får jag lära mig?

Under kursens gång går vi djupare inom många av de områden som behandlas under Förarintygskursen, bl.a.:

 • Navigering utomskärs och till havs vid längre färder (övningssjökort för Kustskepparintyg)
 • Hur du använder kompass, sjökort och andra hjälpmedel utomskärs
 • Rätta och sätta kurser med hänsyn till missvisning, deviation, ström och avdrift
 • Skapa en egen deviationstabell för din båt så du får rätt kurser ombord
 • Pejling i syfte att ta ut din position
 • Avståndsbestämning till fyrar
 • Lägga upp en färdplaner
 • Navigering i högre farter
 • Mörkernavigering med hjälp av fyrar och andra hjälpmedel
 • Vad som gäller för resa till utrikes ort med fritidsfartyg
 • Elektronisk navigering (radar, AIS och satellitnavigering)
 • EPIRB, SART, Navtex, Inmarsat och GMDSS
 • Fler knopar och mycket mer

Hur lång tid brukar onlinekursen ta?

Tiden för att gå igenom Kustskepparintygintygskursen online varierar, men om du har möjlighet att avsätta ostörd tid med pauser är vår bild att det tar ca 4-5 dagar. Många väljer dock att ta till sig kunskapen vid flera tillfällen under en längre period.

Får jag billigare försäkring?

Många försäkringsbolag ger 10-15% rabatt på försäkringspremien om du har ett Förarintyg och Kustskepparintyg vilket innebär att du relativt snabb sparar in kursavgiften beroende på vilken båt och vilket försäkringsbolag du har.

Är det krav på Kustskepparintyg?

Ja, om båten (fritidsfartyg) är 12 meter eller längre och 4 meter eller bredare.

Finns det en åldersgräns för Kustskepparintyget?

Åldersgränsen för Kustskepparintyget är 15 år.

Vilka förkunskaper krävs?

Förarintyg krävs. För att få ut Kustskepparintyget krävs också praktisk båterfarenhet, t.ex. Båtpraktik dager.

Är Kustskepparintyget detsamma som Skepparexamen?

Nej, skepparexamen är en äldre behörighet som går att jämställa med dagens Fartygsbefäl klass VIII, som är en yrkesutbildning.

Gick det att ta Skepparexamen online tidigare?

Skepparexamen ändrades någongång under 1970-talet, varför detta intyg inte erbjöds som onlinekurs.

Läs mer om Skepparexamen onlinekurs här.

Fördjupande onlinekurs

Innehållet i vår lärarledda kurs motsvarar det innehåll som finns i Kustskepparintygskursen online. Efter avklarad kurs får du precis samma intyg och du har samma rättigheter att framföra båtar som någon som gått den lärarledda utbildningen.

Med hjälp av vår långa erfarenhet av kurser i Sveriges storstäder, har vi lärt oss precis hur en kurs som leder till Kustskepparintyg borde vara upplagd, vad den ska innehålla och hur den ska repeteras för att göra våra kursdeltagare redo för nästa steg. Kursen ger dig förbättrade och fördjupade kunskaper om navigation, olika ljud- och ljussignaler, regler och lagar samt mycket mer. Har du ett fullspäckat schema eller bor långt ifrån våra vanliga upptagningsområden är detta utbildningen för dig.

Blir Kustskepparintyget ett båtkörkort?

Även om ett båtkörkort diskuterats under lång tid, så har det ännu inte blivit verklighet. Men i de olika förslag som lagts fram så motsvarar Kustskepparintyget ett båtkörkort på en högre nivå jämfört med Förarintyget.

Svensk Båtutbildning AB

Starta nu, betala senare! (*)

*: Betalning mot faktura, 10 dagar betaltid

**: Frakt á 99:- tillkommer

"10 av 10. Mycket nöjd med kursen, äntligen blir fisketuren i Norge av!"

Marcus Lorentzon

27 år

"Fantastiskt nöjd. Ett stort steg på vägen till att uppfylla min dröm, en sommarsegling längs med Östkusten!"

Jurg Neumann

45 år

"Humor, personligt och intensivt. Nu ska jag hem och planera min segling till Danmark i sommar!"

Andreas Nordén

22 år

Kommande kurstillfällen hos Svensk Båtutbildning