Förarintyg båt Stockholm – klassrum

Välkommen att boka vår intensivkurs som leder till Förarintyg med oss idag. Du läser kursen i klassrum i Gamla stan eller på Sveavägen 33 under en helg. Förarintyget kallas även för Förarbevis (som är den äldre benämningen), så är det ett Förarbevis för båt du är ute efter, så har du hittat rätt.

Förarintyget för fritidsbåt är ett intyg om att innehavaren visat sig ha teoretiska kunskaper om att föra fritidsbåt inomskärs och i skyddade vatten samt hur man visar gott sjömanskap.

Under kursen får du bl.a. kunskaper som krävs för att navigera i sjökort, köra korrekt i farled, undvika grund, följa lagar och regler samt kunskap om vad du ska göra om olyckan är framme. Kursen fokuserar på teoretiska kunskaper, och helgen med oss avslutas med det skriftliga provet som ger dig ditt Förarintyg. Välkommen att boka en intensivkurs i Stockholm idag!

 • Pris för kursen: 1 975 :-
 • Var: Västerlånggatan 56 i Gamla Stan eller Sveavägen 33.
 • När under veckan: Lördag kl. 09:30 till 16:00 och söndag kl. 09:30 till 16:00.
 • Examination: Vi rekommenderar att du väntar en vecka med examination, men den pågår på söndagen mellan kl. 16:00 och ca 18:30 (varför du kan skriva samma helg som du går kursen om du vill).
 • Utbildningsgaranti: Ja. Detta innebär att du får komma tillbaka utan kostnad om du mot förmodan inte klarar provet. Dock kostar det alltid att skriva provet då detta hanteras av Nämnden för Båtlivsutbildnings examinatorer.
 • Kursmaterial: 600:-. Inkluderar förberedande webbkurs, kursbok, övningssjökort, passare, linjal och transportör. Välj till/ta bort kursmaterial i bokningsformuläret till höger.
 • Utskick av kursmaterial: Vi skickar ut litteratur digitalt innan kursstart. Övrigt material får du när du kommer till klassrummet (om du inte läser på distans – då skickas det till dig). Vi har också sammanfattat litteraturen i vår förberedande webbkurs som du får tillgång till direkt när du bokar kursen.
 • Förberedande webbkurs: I den förberedande webbkursen sammanfattar vi litteraturen för att du på ett enkelt och pedagogiskt sätt skall vara förberedd när kursen börjar.
 • Examinationsavgift: 625 :- (plus 65 :- för den Blå intygsboken) tillkommer och tas ut av Nämnden för Båtlivsutbildning. Betalas kontant alt. via Swish vid provtillfället.
 • Totalt för kursen, förberedande webbkurs, kursbok, kursmaterial & examinationsavgift: 3 265:-

Våra samarbetspartners


Varför boka din kurs med Svensk Båtutbildning?

 • Vi har utbildningsgaranti på alla våra kurser vilket innebär att du får komma tillbaka gratis om du mot förmodan inte klarar provet.
 • Alla våra deltagare har klarat examinationen.
 • Våra instruktörer har mångårig erfarenhet av navigering, segling och sjömanskap.
 • Vi är det modernaste marina utbildningsföretaget i Sverige.
 • Vi har enbart haft nöjda deltagare sedan start.
 • Vi erbjuder 100% kundnöjdhetsgaranti.
 • Vi har Sveriges bästa utbildningsmaterial.

Vad Förarintygskursen lär dig

Kursen Förarintyg för båt i Stockholm passar dig som vill utveckla ditt sjömanskap och fördjupa dina kunskaper om säkerhet till sjöss, navigation, sjötrafikföreskrifter och annat som hör vett och etikett på sjön till. Kursen ger dig de kunskaper du behöver för att kunna rätta och sätta kurs, navigera i sjökort, känna till sjömärken, använda plotter, sjökort och slå en knop på rätt sätt. Våra erfarna kursledare kommer ofta med personliga tips, som kan tillämpas i ditt båtägande och båtliv.

Vår intensivkurs för Förarintyg i Stockholm har ett stort fokus på säkerhet, navigation och sjövett, något som tveklöst kommer att göra dig till en säkrare båtförare och i förlängningen också göra ditt båtägande mer bekymmersfritt.

Framtida båtkörkort

Förarintyget fungerar som ett sorts båtkörkort och kommer sannolikt kunna konverteras till ett sådant om båtkörkortet blir verklighet i framtiden. När du har det kan du känna dig trygg i att du vet vad du ska göra i de flesta situationer som kan uppstå inomskärs och i skyddade vatten. Med gott samvete kan du ta med familj och vänner som passagerare, och ta ansvar för att hantera båten på ett säkert sätt.

Vårt kursupplägg för Förarintyg i Stockholm

Vi har valt att hålla våra kurser på helger, eftersom vi vet att det passar de flesta deltagare. Många av våra branschkollegor genomför kurser under kvällstid på vardagar. Det upplägget kan passa vissa, men inlärningsförmågan är sällan på topp efter en arbetsdag. Dessutom går vår kurs snabbare, sett till antal dagar, i och med att vi kan utbilda under längre tid (och även mer kontinuerligt) varje kursdag.

Östkusten – Stockholms skärgård

En viktig del av våra kurser som leder till Förarintyg för båt i Stockholm är också lokalkännedom. I och med att utbildningen genomförs i Stockholm ingår moment som rör navigering och framförande på östkusten och i Stockholms skärgård. Alla våra kursledare har god lokalkännedom och vet vad som gäller i området, inklusive Mälaren. Även sjökorten är anpassade för dig som i huvudsak ska navigera på östkusten. Om du planerar att ha din båt någon annanstans i Sverige är du självklart välkommen. Kunskaperna som lärs ut kan appliceras på alla svenska vatten, oavsett om det är östkust, västkust eller sydkust.

Kraven på dig som deltagare

Kursen ställer vissa krav på dig som deltagare. Gå gärna igenom den förberedande webbkursen innan kursen börjar, så maximerar du dina chanser att klara provet. Många väljer också att skriva provet vid ett senare tillfälle vilket också självklart fungerar. När du efter genomförd kurs ska examineras kommer du att ha allt underlag som behövs i form av kunskap för att klara provet för Förarintyg för Båt.

Vem ansvarar för Förarintygets innehåll?

Nämnden för båtlivsutbildning (NFB) ansvarar ytterst för att utforma kunskapskraven för Förarintyget som kurserna i Stockholm bygger på. NFB är en ideell förening som bildades i samarbete mellan den statliga myndigheten Transportstyrelsen, Svenska båtunionen, Svenska seglarförbundet och Svenska kryssarklubben. NFB utvecklar och bestämmer formen för flera kurser och intyg för svenskt fritidsbåtliv. De utbildar även examinatorer, som ansvarar för provtillfällen för intygen.

Vem leder kursen för Förarintyget i Stockholm?

Lärarna hos oss på Svensk Båtutbildning brinner för båtliv och har gedigen erfarenhet och kännedom om hur kunskapen ska förmedlas på bästa sätt. Inte minst utifrån all den erfarenhet som vi själva har fått till sjöss under åren, men även genom utbildning. Oavsett om du har erfarenhet på båt eller inte, kommer vi kunna förklara på ett sätt som gör att du förstår och hjälpa dig hitta svar på dina frågor.

Tryggare båtliv med ett Förarintyg

Ta första steget mot saltstänk i håret, brunbränd näsa och utflykter i sommar – Stockholms skärgård är enligt oss en av Sveriges finaste miljöer att vistas i. Boka en kurs som leder till Förarintyg med oss i Stockholm och se fram emot härliga båtupplevelser.

Med det sagt önskar vi dig varmt välkommen till våra kurser i Stockholm som leder till Förarintyg för Båt!

Förarbevis = Förarintyg

Förarintyget kallas även Förarbevis som är den äldre benämningen. Om du är ute efter ett Förarbevis för båt har du alltså kommit rätt. Förarbeviset var liksom Förarintyget är nu en utbildning för fritidsbåtsägare. Utbildningen innebar examen i bland annat navigation, sjötrafikföreskrifter, sjömanskap och säkerhet till sjöss. Våra kurser är utmärkta för dig som bor i och kring Stockholm och vill skaffa ett skriftligt intyg på att du har kunskaperna som krävs för att framföra båtar på sjön och i skärgården, på ett tryggt och kompetent sätt.

Oavsett om du har lång sjövana eller är nybörjare som precis har upptäckt det vackra med att vara ute på sjön, kommer du lära dig mycket matnyttigt som rör båtlivet. Om du vill få de rätta verktygen och kunskaperna för att göra dina upplevelser inomskärs eller kustnära både säkrare och roligare kommer en kurs för Förarbevis med oss i Stockholm att ge dig en bra start.

Att ha ett Förarbevis för båt innebär inte bara en trygghet för dig när du till exempelvis lägger till, navigerar, använder plotter, sjökort eller slår en knop på tampen. Det skapar också en känsla av säkerhet för alla medpassagerare i båten, eftersom den framförs av någon som vet vad som gäller.

Förarbeviskursens innehåll

Innehållet i kursen för Förarbeviset är utformat på samma sätt som för Förarintyget. Målet är att du ska känna dig trygg i att du har de baskunskaper som krävs för att ta ansvar för en båt och dess passagerare till sjöss. På så sätt ökas säkerheten för alla inblandade. Du kommer inte bara lära dig navigera i sjökort, om lagar och regler, utan även det som kallas sjövett och sjömanskap. Det handlar bland annat om att inte överskatta din eller båtens förmågor. En annan viktig aspekt är att visa respekt för andra på sjön och miljön runtomkring. Kunskapen som krävs för ett förarbevis är bred. Bland annat ingår:

 • Navigering. Vi kommer bland annat arbeta i övningssjökortet för Förarbevis östkust, dvs. lära oss att navigera utifrån sjökort och vad du ser runtomkring dig, samt lära oss om kompasser. Du kommer få testa på att göra beräkningar av fart, tid och distans (sjömil).
 • Svenska sjökort. Du lär dig läsa och förstå sjökort på papper och i elektroniskt format, med symbolerna och förkortningarna som hör till.
 • Sjömärken såsom röda och gröna prickar, kardinalmärken (grundmärken), fyrar och farleder.
 • Säkerhet, sjömanskap och sjukvård. Du får större förståelse för olika båtars kapacitet vad gäller manövrering. Vi kommer gå igenom olika sätt att visa hänsyn till omgivningen och hur du minskar risker på sjön. Du kommer även lära dig vad du ska göra om olyckan trots allt är framme.
 • Miljö. Du får med dig kunskap om vilka lagar som gäller, hur du undviker att förorena, kör bränslesnålt och förhåller dig till skyddade områden.
 • Lagar och regler. Kursen gör dig bekant med flera viktiga lagar och regler som berör livet med fritidsbåt.

Vi lägger stor vikt vid att anpassa kursen så att du ska kunna navigera i och omkring Stockholms skärgård. Vi vet hur viktigt det är med kompetenta kursledare som har god lokal skärgårdskännedom, och jobbar även med aktuella sjökort över området. På det viset blir ditt Förarbevis extra relevant för Stockholm, samtidigt som det självklart gör dig lämplig att framföra båtar längs hela Sveriges kust.

När provförrättaren väl har examinerat (och förhoppningsvis godkänt) dig kan du vara säker på att du har den kunskap om sjövett, nödsignaler och sjukvård som behövs.

Förarbevis för båt

Vill du känna dig trygg när du upptäcker Stockholms skärgård med familjen? Kanske åka på soloturer med tystheten som sällskap? Boka en kurs för Förarbevis i Stockholm för att få med dig rätt kunskap för att göra det på ett säkert sätt. Förutom tryggheten som kunskapen skapar för dig och alla ombord, kommer du också med stor sannolikhet kunna konvertera Förarbeviset till ett Båtkörkort om Båtkörkortet blir verklighet. Utöver detta ger flertalet försäkringsbolag också en rabatt på din försäkringspremie om du har ett Förarbevis.

Vi på Svensk Båtutbildning ser fram emot din kursstart hos oss, och önskar dig varmt välkommen till oss i Stockholm!

Svensk Båtutbildning AB

Boka nu, betala senare! (*)

*: Betalning mot faktura, 10 dagar betaltid


"10 av 10. Mycket nöjd med kursen, äntligen blir fisketuren i Norge av!"

Marcus Lorentzon

27 år

"Fantastiskt nöjd. Ett stort steg på vägen till att uppfylla min dröm, en sommarsegling längs med Östkusten!"

Jurg Neumann

45 år

"Humor, personligt och intensivt. Nu ska jag hem och planera min segling till Danmark i sommar!"

Andreas Nordén

22 år

Kommande kurstillfällen hos Svensk Båtutbildning