Båtpraktik Stockholm

Vår kurs i praktisk båtkörning i Stockholm är en båtkurs som leder till ett intyg som heter “båtpraktik, dager”. Innehavaren av detta intyg har t.ex. läst sjökort, styrt efter kompass, utfört kurskontroll i enslinje, navigerat i utprickat farvatten och utfört lägesbestämning. Du måste ha genomgått en praktisk båtkurs för att få kustskepparintyget. Välkommen att boka en praktisk båtkurs med oss idag.

 • Pris för kursen: 1 500:- (ca 350:- vid bokning av lärarledd kombikurs)
 • Var: Djurgården, Stockholm.
 • När under veckan: Onsdag eller torsdag mellan 17:00 och 21:00, lördag eller söndag mellan kl. 09:00 och 13:00 (förmiddag) eller kl. 14:00 till 18:00 (eftermiddag).
 • Utbildningsgaranti: Ja, du kommer få intyget “båtpraktik, dager”.
 • Examinationsavgift: Ingår
 • Förberedande material: Inkluderar förberedande webbkurs.
 • Totalt för kursen: 1 500:-

Våra samarbetspartners

Varför boka din kurs med Svensk Båtutbildning?

 • Vi har utbildningsgaranti på alla våra kurser vilket innebär att du får komma tillbaka gratis om du mot förmodan inte klarar provet.
 • Alla våra deltagare har klarat examinationen.
 • Våra instruktörer har mångårig erfarenhet av navigering, segling och sjömanskap.
 • Vi är det modernaste marina utbildningsföretaget i Sverige.
 • Vi har enbart haft nöjda deltagare sedan start.
 • Vi erbjuder 100% kundnöjdhetsgaranti.
 • Vi har Sveriges bästa utbildningsmaterial.

Mer om kursen

Vår kurs i båtpraktik i Stockholm är en bra och grundläggande utbildning där vi tar upp de olika moment som hör båtlivet till. Det är en praktisk kurs vilket innebär att vi kommer att vara utomhus och öva på kursmomenten i den miljö som du troligtvis kommer att befinna dig i med din motorbåt. Kursen i båtpraktik är lämplig för dig som ännu inte har kunnat få så mycket vana och erfarenhet av sjölivet.

Kursen i båtpraktik består av ett antal olika moment som måste genomföras och klaras av innan du kan få ditt intyg. Om du har en båt kan det vara en bra idé att öva lite extra på dessa, men självklart kommer vi att utbilda på ett sätt som gör att även helt oerfarna personer klarar utbildningen.

Kursens moment
1. Sjökort
I det här kursmomentet går vi igenom hur ett sjökort ser ut och hur man läser och tolkar det. Vi integrerar också sjökortet med verkligheten omkring båten och du kommer både att få peka ut objekt i naturen som du ser på sjökortet, och vice versa.

2. Kompass
Här får du veta hur en kompass fungerar och är uppbyggd, hur man tar ut kursen med hjälp av den och hur man kan använda kompassen tillsammans med sitt sjökort.

3. Enslinje-navigering
I det här momentet hjälps vi åt med att identifiera så kallade enslinjer, och lär oss också att navigera efter dem (en enslinje är en teoretisk linje som löper mellan två objekt för att sedan fortsätta längre bort, till exempel till din båt. Genom att ta riktning på dessa två objekt håller du kursen.).

4. Navigering i utprickat farvatten
I det här kursmomentet navigerar vi i utprickat farvatten med hjälp av sjökort och sjömärken.

5. Lägesbestämning
Lägesbestämning är en enkel men underskattad del av navigering, och i det här momentet delar vi med oss av några enkla sätt att lägesbestämma båten.

6. ”Man över bord”
Vi kommer självklart även att gå igenom grundläggande säkerhet som en del av kursen i båtpraktik, och en viktig del av detta är övning på en ”man över bord”-manöver där du får bärga ett föremål som simulerar en person.

7. Praktisk styrning
Här visar vi vilken effekt som roder- och propellerverkan har i olika situationer. Kursledaren demonstrerar praktiskt hur olika hastigheter påverkar manöverförmågan och du kommer att få den erfarenhet som behövs för att kunna navigera säkert i en hamnmiljö.

8. Utläggning och tilläggning
Att lägga till eller lägga ut långsides, det vill säga med en av båtens långsidor, är viktigt att kunna för att exempelvis kunna stanna vid bensinmackar och tanka. Det här momentet lär dig också vilka tampar som ska sitta var, och vilka knopar som är användbara för att förtöja din båt på ett säkert sätt.

9. Förtöjning
Vi går igenom förtöjning både i naturhamn och vid brygga. De två förtöjningssituationerna kan skilja sig åt ganska markant och det är viktigt att du känner dig trygg varje gång du ska lägga till och förtöja din båt.

Svensk Båtutbildning AB

Boka nu, betala senare! (*)

*: Betalning mot faktura, 10 dagar betaltid


"10 av 10. Mycket nöjd med kursen, äntligen blir fisketuren i Norge av!"

Marcus Lorentzon

27 år

"Fantastiskt nöjd. Ett stort steg på vägen till att uppfylla min dröm, en sommarsegling längs med Östkusten!"

Jurg Neumann

45 år

"Humor, personligt och intensivt. Nu ska jag hem och planera min segling till Danmark i sommar!"

Andreas Nordén

22 år

Kommande kurstillfällen hos Svensk Båtutbildning