Förarintyg båt onlinekurs

Med vår onlinekurs som leder till Förarintyg för fritidsbåt (även kallat Förarbevis båt) får du en modern och pedagogisk utbildning bestående av texter, bilder, animationer, filmer, kapiteltest, övningsuppgifter, övningsprov, resultatöversikt och mailsupport.

Nu erbjuder vi rabatt på onlinekursen med 350 sek (ordinarie pris 1 345 sek)!

Kursen är inte enbart upplagd för att du skall lära dig så mycket som möjligt, utan självklart också för att du skall klara examinationen och få ditt Förarintyg.

Vår utbildningsgaranti innebär att vi förlänger giltighetstiden om du inte klarar examinationen, och en “pengarna-tillbaka-garanti” som innebär att du får pengarna tillbaka om du inte är nöjd inom 10 dagar.

Gemensamt för våra onlinekurser är också att du får 500 sek rabatt på våra lärarledda kurser i Stockholm och Göteborg om du efter kursens slut inser att du vill gå kursen lärarlett.

Ta Förarintyget enkelt hos oss! Du får tillgång till onlinekursen direkt vid bokning.


Våra samarbetspartners


  

Varför Svensk Båtutbildning?

 • Roligare & säkrare båtliv – Våra utbildningar är pedagogiskt upplagda för dig som vill lära dig att hantera din fritidsbåt säkert, oavsett om det är en motorbåt eller en segelbåt. Du lär dig grunderna i navigation, sjösäkerhet och sjövägsregler.
 • Seglare & motorbåtsförare, nybörjare & erfaren – Om du går kurserna i rätt ordning krävs inga ytterligare förkunskaper för våra navigationsutbildningar. Vi vänder oss både till seglare och motorbåtsförare, till dig som är nybörjare eller har flera års erfarenhet och vill fräscha upp dina kunskaper.
 • Utbildningsgaranti – Utbildningsgarantin gäller på alla våra kurser och innebär att du får komma tillbaka utan extra kostnad om du inte klarar examinationen.
 • Marina lokaler & båtar – Kurserna hålls i marina lokaler i Gamla stan i Stockholm och på fartyget Astoria i centrala Göteborg. Våra motor,- och segelbåtar utgår från Djurgården i Stockholm och från Orust i Göteborg.  
 • Pedagogiskt & alltid tillgängligt material – Kursboken och den förberedande webbkursen (sammanfattning av boken) hanteras online på dator, padda eller telefon och är alltid tillgänglig. Materialet är pedagogiskt upplagd med tydlig struktur där texter, bilder och övningar borgar för maximal förståelse.
 • Övningsfrågor & övningsprov – Efter varje kapitel finns övningsfrågor som sammanfattar kunskapen du behöver. Vi gör även övningsprov så att du får validera dina kunskaper.
 • Tillgång till hjälp – Våra instruktörer är alltid tillgängliga inför, under och efter kursen om du behöver hjälp. Vi är också tillgängliga på telefon och e-post. 
 • Mångårig erfarenhet – Våra instruktörer har mångårig erfarenhet av navigering, segling och sjömanskap.
 • Pengarna tillbaka garanti – Vi erbjuder 100% kundnöjdhetsgaranti vilket innebär att du får tillbaka pengarna om du inte är nöjd med utbildningen.

Onlinekursens upplägg

Onlinekursen för Förarintyg är skapad för att du ska få en så enkel inlärning som möjligt, med maximal förståelse och kunskaper som du har nytta av i ditt båtliv. Kursen är inte enbart upplagd för att du skall lära dig så mycket som möjligt, utan självklart också för att du skall klara examinationen och få ditt Förarintyg.

Innehåll

 • En pedagogiskt upplagd kursplan
 • Texter
 • Bilder
 • Animationer
 • Filmer
 • Kapiteltest
 • Övningsuppgifter
 • Övningsprov
 • Resultatöversikt
 • Mailsupport

Giltighetstid

Inloggningsuppgifterna är giltiga i 6 månader. De kan förlängas med utbildningsgarantin alternativt under ytterligare 4 månader för 450 SEK.

Kursmaterial

Inkluderar övningssjökort för Förarintyg, passare, linjal och transportör. Välj till/ta bort kursmaterial i bokningsformuläret. Skickas ut när fakturan är betald.

Kursbok

Kursboken heter ”Lilla Skepparen – Lärobok och arbetsbok för Förarintyget” och/eller ”Stora Skepparen – Lärobok och arbetsbok för Kustskepparintyget” beroende på vilken kurs du bokar. Välj till/ta bort i bokningsformuläret. Skickas digitalt som e-bok när fakturan är betald.

Utbildningsgaranti

Ja. Detta innebär att du får tillgång till onlinekursen igen om du mot förmodan inte klarar examinationen.

“Pengarna-tillbaka-garanti”

Ja. Pengarna tillbaka om du inte är nöjd med utbildningen. Du har 10 dagar på dig att meddela oss om du inte är nöjd med kursen (maximalt fyra inloggningar och material behöver skickas tillbaka i nyskick).

Examination

Du är välkommen att skriva provet hos oss i Stockholm eller Göteborg på söndagar de helger vi har lärarledda kurser. Det går också bra att kontakta förhörsförrättare direkt via Nämnden för Båtlivsutbildning. Förhörsförrättare finns över hela Sverige.

Vanliga frågor & svar om onlinekursen som leder till Förarintyg

Vad får jag lära mig?

Under kursens gång får du bl.a. lära dig:

 • Tyda och läsa svenska sjökort, t.ex. sjökortens tillförlitlighet, skala, generaliseringar och begränsningar
 • Tyda sjömärken och sjövägsmärken, t.ex. fasta sjömärken i svenska vatten
 • Praktisk sjökortsarbete och navigation i skärgården samt bl.a. begreppen latitud och longitud, kurs, bäring och positioner
 • Ta ut kurser med passare och transportör 
 • Använda kompassen
 • Fartygsljus (lanternor), signalfigurer och ljud- och ljussignaler
 • Sjövägsregler, väjningsregler och sjömanskap
 • Gällande lagar och bestämmelser, t.ex. befälhavarens ansvar, straffansvar, internationella sjövägsregler och Transportstyrelsens föreskrifter och råd om sjövägsregler
 • Säkerhet och sjukvård, t.ex. stabilitet, brand, man över bord, nödsignaler
 • Tekniska hjälpmedel på sjön
 • Tyda väder och prognoser, t.ex. lufttryck, sjö-och landbris, vattenstånd, hårt väder och nedsatt sikt
 • Miljö, t.ex. natur- och djurskyddsområden
 • Grundläggande kunskaper i tilläggning och ankring
 • Knopar

Hur lång tid brukar onlinekursen ta?

Tiden för att gå igenom Förarintygskursen online varierar, men om du har möjlighet att avsätta ostörd tid med pauser är vår bild att det tar ca 2 dagar. Många väljer dock att ta till sig kunskapen vid flera tillfällen under en längre period.

Får jag billigare försäkring?

Många försäkringsbolag ger 10-15% rabatt på försäkringspremien om du har ett Förarintyg vilket innebär att du relativt snabb sparar in kursavgiften beroende på vilken båt och vilket försäkringsbolag du har.

Är det krav på Förarintyg?

Det finns inga lagkrav som kräver Förarintyg för att framföra motor-, eller segelbåt som är mindre än 4 gånger 12 meter. Dock måste du ha Förarintyget och Båtpraktik dager för att få ut Kustskepparintyget.

Finns det en åldersgräns för Förarintyget?

Åldersgränsen för Förarintyget är 12 år det år man skriver provet, dvs. man kan vara 11 år och fylla 12 år samma år som provet skrivs.

Vilka förkunskaper krävs?

Du behöver inga förkunskaper. Förarintyget är grundkursen.

Är Förarbevis för båt och är detsamma som Förarintyg?

Förarbevis för båt är en äldre benämning på det som idag heter Förarintyg för båt.

Gick det att ta ett Förarbevis båt online?

Förarbevis för båt ändrades till Förarintyg för båt någongång under 1970-talet, varför Förarbeviset inte erbjöds som onlinekurs.

Dock var Förarbeviset för båt även det ett intyg som visade att innehavaren hade teoretiska kunskaper för att säkert framföra en fritidsbåt i skyddade vatten, under dagsljus och goda siktförhållanden.

Läs mer om Förarbevis båt onlinekurs.

Stranden, hemma eller utomlands

För att underlätta för er som har svårt att hitta tid och plats för att delta i en traditionell helgkurs erbjuder Svensk Båtutbildning Förarintyget för båt som onlinekurs. Detta alternativ är perfekt för dig som vill förbättra dina teoretiska kunskaper oavsett var du befinner dig, vare sig det är på stranden, hemma eller utomlands.

Kursen Förarintyg för båt online ger dig en grundutbildning för livet på sjön genom en omfattande teoretisk genomgång inom områdena för navigation, säkerhet och mycket mer. Kursen är särskilt värdefull för dig som äger eller överväger att skaffa en fritidsbåt.

Även om det för närvarande inte krävs ett Förarintyg för att få köra båt, har frågan varit föremål för diskussion i riksdagen och det kan bli lagstadgat i framtiden. Kursen förbereder dig för en eventuell lagändring. Oavsett utfall har du genomgått en utbildning som kommer att förenkla och öka säkerheten för dig och dina medpassagerare på sjön.

Förarintyget för båt som onlinekurs ger samma förutsättningar som en kurs på plats, och Svensk Båtutbildning erbjuder utbildningsgaranti. Det innebär att om du av någon anledning inte klarar slutprovet, får du kostnadsfri tillgång till utbildningsportalen igen.

Med rätt teoretiska kunskaper kommer praktiken på sjön att bli smidigare. Efter avslutad distanskurs erhåller du Förarintyget som intygar att du har klarat utbildningen. Se detta som en investering för ett säkrare och mer njutbart liv på havet för både dig och dina medresenärer.

Svensk Båtutbildning AB

Starta nu, betala senare! (*)

*: Betalning mot faktura, 10 dagar betaltid

**: Frakt á 99:- tillkommer

"10 av 10. Mycket nöjd med kursen, äntligen blir fisketuren i Norge av!"

Marcus Lorentzon

27 år

"Fantastiskt nöjd. Ett stort steg på vägen till att uppfylla min dröm, en sommarsegling längs med Östkusten!"

Jurg Neumann

45 år

"Humor, personligt och intensivt. Nu ska jag hem och planera min segling till Danmark i sommar!"

Andreas Nordén

22 år

Kommande kurstillfällen hos Svensk Båtutbildning