Förarintyg båt Göteborg

Är båtlivet relativt nytt för dig? Skulle du vilja känna dig trygg när du kör eller seglar en båt, utan att behöva gå en lång kvällskurs? Då kan lösningen vara att gå en intensivkurs som leder till förarintyg med oss i Göteborg. Som innehavare av ett förarintyg kan du känna dig trygg i att du har kunskap om vad som behövs för att hantera båten på ett säkert sätt och följa lagar och regler till sjöss. Förarintyg kallas även för förarbevis, så även om du är på jakt efter ett förarbevis för båt i Göteborg har du här hittat rätt.

Med oss studerar du vår förberedande webbkurs hemma när det passar dig, innan vi möts för en helgkurs och prov för förarintyget i Göteborg. Du får alltså större frihet att plugga när det passar dig bäst, och kan vara fullt närvarande och alert under en kort men intensiv kurshelg. Välkommen att boka en intensivkurs i Göteborg som leder till förarintyg eller förarbevis för båt med oss idag!

 • Pris för kursen: 1 975 :-
 • Var: Stigbergsliden 7, 414 63 Göteborg.
 • När under veckan: Lördag kl. 09:30 till 16:00 och söndag kl. 09:30 till 16:00. Examinationen pågår på söndagen mellan kl. 16:00 och ca 18:30.
 • Utbildningsgaranti: Ja. Detta innebär att du får komma tillbaka gratis om du mot förmodan inte klarar provet. Dock kostar det alltid att skriva provet då detta hanteras av Nämnden för Båtlivsutbildnings examinatorer.
 • Kursmaterial: 600:-. Inkluderar förberedande webbkurs, kursbok, övningssjökort, passare, linjal och transportör. Välj till/ta bort kursmaterial i bokningsformuläret till höger.
 • Utskick av kursmaterial: Vi skickar inte ut kurslitteratur eller kursmaterial innan kursstart. Detta får du när kursen börjar. Istället har vi sammanfattat litteraturen i vår förberedande webbkurs som du får tillgång till när du bokar kursen.
 • Förberedande webbkurs: I den förberedande webbkursen sammanfattar vi litteraturen för att du på ett enkelt och pedagogiskt sätt skall vara förberedd när kursen börjar.
 • Examinationsavgift: 625 :- (plus 65 :- för den Blå intygsboken) tillkommer och tas ut av Nämnden för Båtlivsutbildning. Betalas kontant alt. via Swish vid provtillfället.
 • Totalt för kursen, förberedande webbkurs, kursbok, kursmaterial & examinationsavgift: 3 265:-

Våra samarbetspartners


Varför boka din kurs med Svensk Båtutbildning?

 • Vi har utbildningsgaranti på alla våra kurser vilket innebär att du får komma tillbaka gratis om du mot förmodan inte klarar provet.
 • Alla våra deltagare har klarat examinationen.
 • Våra instruktörer har mångårig erfarenhet av navigering, segling och sjömanskap.
 • Vi är det modernaste marina utbildningsföretaget i Sverige.
 • Vi har enbart haft nöjda deltagare sedan start.
 • Vi erbjuder 100% kundnöjdhetsgaranti.
 • Vi har Sveriges bästa utbildningsmaterial.

Passar förarintyg-kursen i Göteborg mig?

För många är förarintyget ett naturligt första steg i båtägandet. Andra inser efter några år att de nog trots allt behöver lite djupare och välrotade kunskaper kring navigering, säkerhet, sjötrafikföreskrifter och sjömanskap än vad de har skaffat sig på egen hand.

Oavsett i vilket stadie av båtägande du befinner dig, och vilken anledning du har att öka på dina kunskaper om vett och etikett till sjöss, är Förarintyget för båt en bra start. Våra kurser som leder till Förarintyg båt i Göteborg ger dig de kunskaper som behövs för att framföra båten på ett säkert sätt samt för att klara provet för förarintyget.

Vad du lär dig under kursen

När kursen och provet är klara kommer du ha kunskap om hur du hanterar båtlivet på ett sätt som är säkert för dig, dina passagerare och andra på sjön. Du kommer känna en större trygghet när du beger dig ut med båten. Till exempel när du väljer naturhamn, lägger till och navigerar ute på vattnet. Du bär även med dig kunskap om hur du ska agera om olyckan är framme, till exempel om någon trillar överbord. De stora områdena vi täcker under utbildningen för förarintyg i Göteborg är:

 • Svenska sjökort i elektroniskt och pappersformat. Bland annat hur du väljer rätt sjökort och vad de kan och inte kan användas till.
 • Navigation. Bland annat kommer vi prata om kompasser, 360-systemet och hur du mäter distans och bestämmer kurs.
 • Säkerhet, sjömanskap och sjukvård. Till exempel hur du minskar risker vid hårda väder, tar hänsyn, hanterar säkerhetsutrustning, kallar på hjälp och utför grundläggande sjukvård.
 • Miljömedvetenhet. Du lär dig vilka lagar som gäller, hur du kör på ett miljövänligt sätt, undviker föroreningar och ska förhålla dig till natur- och djurskyddsområden.
 • Lagar och regler. Under kursen blir du bekant med några av de viktigaste lagarna och regelverken som gäller för båtliv. Bland annat kommer du lära du vad ”befälhavarens skyldigheter” innebär och vad som gäller kring straffansvar.
 • Signaler. Vi kommer lära dig att tyda fartygsljus, signalfigurer och ljus- och ljudsignaler.

Kursupplägg för förarintyg i Göteborg

Vi har medvetet valt att hålla våra kurser i Göteborg på lördagar och söndagar. På så vis skapar vi en kontinuitet i utbildningen som gör att du kan tillgodose dig kunskap på ett bättre sätt än om du läser på vardagskvällar.

I och med att det är en intensivkurs är det viktigt att understryka att vi ställer vissa krav på dig som kursdeltagare. Du kommer att ha goda möjligheter att studera kursmaterialet på förhand genom vår förberedande webbkurs, och för att undervisningen ska bli så smidig som möjligt ber vi dig att utnyttja den möjligheten.

Under lördagen går vi igenom navigation och allt som rör framförande av din båt, inklusive de hjälpmedel som finns tillgängliga, symboler som används på sjökort och vad olika sjömärken innebär och hur de ser ut.

Söndagens fokus ligger istället på säkerhet till sjöss. Utöver hjälpmedel som är säkerhetsrelaterade snarare än navigationsrelaterade går vi också igenom allmänna säkerhetsrutiner på en fritidsbåt och hur du ska tolka väder och väderförändringar.

Övningssjökort för västkusten

Under kursen kommer vi lära oss att navigera och ta ut position och kurser i sjöfartsverkets övningssjökort för västkusten. Fokus under övningarna kommer därmed att ligga på Göteborgs skärgård med omkringliggande vatten vilket skapar en bra igenkännande faktor för de västkustbor som läser kursen. Självklart kan principerna för navigering som vi lär oss under kursen appliceras på alla svenska vatten.

Examinationen för förarintyg / förarbevis

Kursen avslutas med en examination där du får visa att du har tillgodoräknat dig det vi lärt ut under de två dagarna. Provet brukar ta ungefär en till två timmar att skriva, och testar dina kunskaper i navigering, säkerhet och annat som vi har gått igenom. För oss är det mycket viktigt att våra deltagare lämnar oss med både kunskap och förarintyg!

Fixa förarintyget nu – få kunskap för livet

Med våra kurser i Göteborg är vägen till ett förarintyg snabb och prisvärd. Du kan göra förstudierna via webbkursen när som helst då det passar dig och själva kurstillfällena är klara på en helg. Med utbildningsgarantins löfte om att du får komma tillbaka och läsa kursen igen om du inte klarar provet finns det ingen anledning att skjuta på det. Boka din kurs för förarintyg med oss i Göteborg, för kunskap som du får nytta av direkt och under resten av livet. 

Sänka din försäkringspremie

Utöver kunskaperna som förarintyget ger finns det flera goda anledningar till att genomföra kursen och skaffa ett officiellt bevis om att du kan framföra båt inomskärs. Den tveklöst viktigaste anledningen är förstås att du ökar säkerheten för såväl dig själv som din familj när ni är ute på sjön. En annan anledning som de flesta brukar uppskatta är att du kan sänka din försäkringspremie med upp till 15 % genom att ha ett förarintyg. På så vis betalar sig kursen!

Svensk Båtutbildning AB

Boka nu, betala senare! (*)

OBS: Under COVID-19-pandemin genomförs alla lärarledda kurser digitalt över Zoom istället för på den angivna orten. Kan ändras i enlighet med rådande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

En fraktkostnad på 99:- tillkommer vid val av kursmaterial då sjökortet som skickas ut är stort och skrymmande.

*: Betalning mot faktura, 10 dagar betaltid


"10 av 10. Mycket nöjd med kursen, äntligen blir fisketuren i Norge av!"

Marcus Lorentzon

27 år

"Fantastiskt nöjd. Ett stort steg på vägen till att uppfylla min dröm, en sommarsegling längs med Östkusten!"

Jurg Neumann

45 år

"Humor, personligt och intensivt. Nu ska jag hem och planera min segling till Danmark i sommar!"

Andreas Nordén

22 år

Kommande kurstillfällen hos Svensk Båtutbildning