Båtkörkort i Stockholm

Det finns idag inget lagstadgat krav på dig som båtägare att ha ett båtkörkort för att få framföra en fritidsbåt. Det är dock troligt att den som har ett giltigt Förarintyg för båt kommer att kunna konvertera detta till ett båtkörkort, om och när det införs i framtiden. Därför välkomnar vi dig att boka ett Förarintyg med oss idag!

Förarintyget för fritidsbåt är ett intyg om att innehavaren visat sig ha teoretiska kunskaper om att föra fritidsbåt inomskärs och i skyddade vatten samt hur man visar gott sjömanskap. Välkommen att boka kursen idag!

 • Pris Förarintyg: 1 975 :-
 • Var: Västerlånggatan 56 i Gamla Stan i Stockholm.
 • När under veckan: Lördag kl. 09:30 till 16:00 och söndag kl. 09:30 till 16:00.
 • Examination: Vi rekommenderar att du väntar en vecka med examination, men den pågår på söndagen mellan kl. 16:00 och ca 18:30 (varför du kan skriva samma helg som du går kursen om du vill).
 • Utbildningsgaranti: Ja. Detta innebär att du får komma tillbaka gratis om du mot förmodan inte klarar provet. Dock kostar det alltid att skriva provet då detta hanteras av Nämnden för Båtlivsutbildnings examinatorer.
 • Kursmaterial: 600:-. Inkluderar förberedande webbkurs, kursbok, övningssjökort, passare, linjal och transportör. Välj till/ta bort kursmaterial i bokningsformuläret till höger.
 • Utskick av kursmaterial: Vi skickar ut litteratur digitalt innan kursstart. Övrigt materialet får du när du kommer till klassrummet (om du inte läser på distans – då skickas det till dig). Vi har också sammanfattat litteraturen i vår förberedande webbkurs som du får tillgång till direkt när du bokar kursen.
 • Förberedande webbkurs: I den förberedande webbkursen sammanfattar vi litteraturen för att du på ett enkelt och pedagogiskt sätt skall vara förberedd när kursen börjar.
 • Examinationsavgift: 625 :- (plus 65 :- för den Blå intygsboken) tillkommer och tas ut av Nämnden för Båtlivsutbildning. Betalas kontant alt. via Swish vid provtillfället.
 • Totalt för kursen, förberedande webbkurs, kursbok, kursmaterial & examinationsavgift: 3 265:-

Våra samarbetspartners

Varför boka din kurs med Svensk Båtutbildning?

 • Vi har utbildningsgaranti på alla våra kurser vilket innebär att du får komma tillbaka gratis om du mot förmodan inte klarar provet.
 • Alla våra deltagare har klarat examinationen.
 • Våra instruktörer har mångårig erfarenhet av navigering, segling och sjömanskap.
 • Vi är det modernaste marina utbildningsföretaget i Sverige.
 • Vi har enbart haft nöjda deltagare sedan start.
 • Vi erbjuder 100% kundnöjdhetsgaranti.
 • Vi har Sveriges bästa utbildningsmaterial.

Vad är båtkörkortet?

Båtkörkortet är benämningen på ett förslag till en motsvarighet för bilkörkortet – fast på sjön. Det togs upp första gången 2009 och har sedan dess röstats ner tre gånger av den borgerliga regeringen. Det mesta tyder dock på att vi förr eller senare kommer att få se även ett körkort för båt på samma sätt som vi idag har ett för till exempel bilar och mopeder.

På ett område förväntas också båtkörkortet bli mer likt mopedkörkortet än bilkörkortet, och det gäller de olika föreslagna klasserna. Klass 1 kommer troligtvis att motsvara det som vi idag kallar för Förarintyg Båt, det vill säga ett förarintyg för fritidsbåtar som visar att man har de grundläggande kunskaper som behövs för att kunna framföra sin båt på ett säkert och sjömannamässigt sätt.

Klass 2 förväntas i sin tur motsvara det som vi idag kallar skepparexamen eller kustskepparintyg. Detta gäller båtar som är längre än tolv meter och/eller bredare än fyra meter, och innebär också att den som utbildat sig för denna examen har en fördjupad förståelse för hur man beter sig och navigerar på ett säkerhetsmässigt sätt till sjöss.

Vad Klass 3 kommer att motsvara är än så länge osäkert, men troligtvis kommer det att gälla ännu större båtar, och kommersiell trafik. Nyttan för denna klass har debatterats då man redan idag behöver en lång rad utbildningar för att få framföra den typen av båtar och skepp, men självklart kan det vara bra med någon form av legitimation även där.

Varför körkort för båt?

Körkort för båt kommer troligtvis att göra en betydande skillnad för båtlivet i Stockholm såväl som i resten av landet – vi menar till det bättre. Med krav på att alla som framför en båt ska ha någon form av bevis på att de kan grundläggande säkerhet och navigering till sjöss, kan vi troligtvis minska antalet olyckor och öka medvetenheten om vad som utgör ett gott sjömanskap.

Det enklaste sättet för dig att se till att du slipper stå i utbildningskö för att få ut ett båtkörkort är att genomföra en av våra utbildningar Förarintyg Båt eller Förarbevis Båt redan i år. På så vis kommer ditt förarintyg att konverteras automatiskt vid införandet av ett båtkörkort, och du slipper vänta för att få köra din egen båt lagligt trots att du har kunskaperna för det.

Utbildning i Stockholm

Vi håller samtliga av våra utbildningar i Stockholm, och närmare bestämt i Gamla Stan och på Sveavägen 33. Tack vare mycket kunniga och erfarna kursledare har vi utvecklat ett koncept som innebär att du kan ta ett förarintyg för båt – motsvarande båtkörkort klass 1 – under bara en enda helg. Det ställer givetvis vissa krav på dig vad gäller förberedelse och koncentrationsförmåga under själva utbildningen, men många uppskattar också möjligheten att kunna få ut ett förarbevis efter bara två dagar. Hör av dig redan idag, så berättar vi mer om båtkörkortsutbildning i Stockholm.

Svensk Båtutbildning AB

Boka nu, betala senare! (*)

*: Betalning mot faktura, 10 dagar betaltid


"10 av 10. Mycket nöjd med kursen, äntligen blir fisketuren i Norge av!"

Marcus Lorentzon

27 år

"Fantastiskt nöjd. Ett stort steg på vägen till att uppfylla min dröm, en sommarsegling längs med Östkusten!"

Jurg Neumann

45 år

"Humor, personligt och intensivt. Nu ska jag hem och planera min segling till Danmark i sommar!"

Andreas Nordén

22 år

Kommande kurstillfällen hos Svensk Båtutbildning