Båtkörkort Stockholm

Det finns idag inget lagstadgat krav på dig som båtägare att ha ett Båtkörkort för att få framföra en fritidsbåt. Det är dock troligt att den som har ett giltigt Förarintyg för båt kommer att kunna konvertera detta till ett Båtkörkort, om och när det införs i framtiden. Därför välkomnar vi dig att boka ett Förarintyg med oss idag!

Svensk Båtutbildning erbjuder lärarledda Förarintygskurser för båt i Gamla stan i Stockholm under helger året runt med examination för de som vill på söndagen samma helg som kursen går.

Utbildningsgarantin innebär att om du inte klarar examinationen får du gå om kursen utan extra kostnad.

Välkommen att boka kursen som leder till Förarintyg i Stockholm med oss idag!

 • Pris Förarintyg: 1 975 :-
 • Var: Västerlånggatan 56 i Gamla Stan i Stockholm.
 • När under veckan: Lördag kl. 09:30 till 16:00 och söndag kl. 09:30 till 16:00.
 • Examination: Vi rekommenderar att du väntar en vecka med examination, men den pågår på söndagen mellan kl. 16:00 och ca 18:30 (varför du kan skriva samma helg som du går kursen om du vill).
 • Utbildningsgaranti: Ja. Detta innebär att du får komma tillbaka gratis om du mot förmodan inte klarar provet. Dock kostar det alltid att skriva provet då detta hanteras av Nämnden för Båtlivsutbildnings examinatorer.
 • Kursmaterial: 600:-. Inkluderar förberedande webbkurs, kursbok, övningssjökort, passare, linjal och transportör. Välj till/ta bort kursmaterial i bokningsformuläret till höger.
 • Utskick av kursmaterial: Vi skickar ut litteratur digitalt innan kursstart. Övrigt materialet får du när du kommer till klassrummet (om du inte läser på distans – då skickas det till dig). Vi har också sammanfattat litteraturen i vår förberedande webbkurs som du får tillgång till direkt när du bokar kursen.
 • Förberedande webbkurs: I den förberedande webbkursen sammanfattar vi litteraturen för att du på ett enkelt och pedagogiskt sätt skall vara förberedd när kursen börjar.
 • Examinationsavgift: 625 :- (plus 65 :- för den Blå intygsboken) tillkommer och tas ut av Nämnden för Båtlivsutbildning. Betalas kontant alt. via Swish vid provtillfället.
 • Totalt för kursen, förberedande webbkurs, kursbok, kursmaterial & examinationsavgift: 3 265:-

Våra samarbetspartners

  

Varför Svensk Båtutbildning?

 • Roligare & säkrare båtliv – Våra utbildningar är pedagogiskt upplagda för dig som vill lära dig att hantera din fritidsbåt säkert, oavsett om det är en motorbåt eller en segelbåt. Du lär dig grunderna i navigation, sjösäkerhet och sjövägsregler.
 • Seglare & motorbåtsförare, nybörjare & erfaren – Om du går kurserna i rätt ordning krävs inga ytterligare förkunskaper för våra navigationsutbildningar. Vi vänder oss både till seglare och motorbåtsförare, till dig som är nybörjare eller har flera års erfarenhet och vill fräscha upp dina kunskaper.
 • Utbildningsgaranti – Utbildningsgarantin gäller på alla våra kurser och innebär att du får komma tillbaka utan extra kostnad om du inte klarar examinationen.
 • Marina lokaler & båtar – Kurserna hålls i marina lokaler i Gamla stan i Stockholm och på fartyget Astoria i centrala Göteborg. Våra motor,- och segelbåtar utgår från Djurgården i Stockholm och från Orust i Göteborg.  
 • Pedagogiskt & alltid tillgängligt material – Kursboken och den förberedande webbkursen (sammanfattning av boken) hanteras online på dator, padda eller telefon och är alltid tillgänglig. Materialet är pedagogiskt upplagd med tydlig struktur där texter, bilder och övningar borgar för maximal förståelse.
 • Övningsfrågor & övningsprov – Efter varje kapitel finns övningsfrågor som sammanfattar kunskapen du behöver. Vi gör även övningsprov så att du får validera dina kunskaper.
 • Tillgång till hjälp – Våra instruktörer är alltid tillgängliga inför, under och efter kursen om du behöver hjälp. Vi är också tillgängliga på telefon och e-post. 
 • Mångårig erfarenhet – Våra instruktörer har mångårig erfarenhet av navigering, segling och sjömanskap.
 • Pengarna tillbaka garanti – Vi erbjuder 100% kundnöjdhetsgaranti vilket innebär att du får tillbaka pengarna om du inte är nöjd med utbildningen.

Vad innebär ett körkort för båt?

Båtkörkortet är benämningen på ett förslag till en motsvarighet för bilkörkortet – fast på sjön. Det togs upp första gången 2009 och har sedan dess röstats ner flera gånger. Det mesta tyder dock på att vi förr eller senare kommer att få se även ett körkort för båt på samma sätt som vi idag har ett för till exempel bilar och mopeder.

Olika klasser

På ett område förväntas också båtkörkortet bli mer likt mopedkörkortet än bilkörkortet, och det gäller de olika föreslagna klasserna.

Båtkörkort Klass 1 kommer troligtvis att motsvara det som vi idag kallar för Förarintyg, det vill säga ett Förarintyg för fritidsbåtar som visar att man har de grundläggande kunskaper som behövs för att kunna framföra sin båt på ett säkert sätt.

Båtkörkort Klass 2 förväntas i sin tur motsvara det som idag heter Kustskepparintyg. Detta gäller båtar som är tolv meter eller längre och fyra meter eller bredare, och innebär också att den som utbildat sig för denna examen har en fördjupad förståelse för hur man navigerar utomskärs.

Vad Båtkörkort Klass 3 kommer att motsvara är än så länge osäkert, men troligtvis kommer det att gälla ännu större båtar, och kommersiell trafik. Nyttan för denna klass har debatterats då man redan idag behöver en lång rad utbildningar för att få framföra den typen av fartyg.

Ta motsvarande Båtkörkort klass 1 i Stockholm på en helg

Körkort för båt kommer troligtvis att göra en betydande skillnad för båtlivet i Stockholm och på östkusten såväl som i resten av landet – vi menar till det bättre.

Med krav på att alla som framför en båt ska ha en minsta nivå av kunskap om grundläggande säkerhet och navigering till sjöss, kan vi troligtvis minska antalet olyckor och öka medvetenheten om vad som utgör ett gott sjömanskap.

Ett sätt att säkerställa ett Båtkörkort för din egen del är att ta Förarintyg för fritidsbåt i Gamla stan i Stockholm. På så vis kommer ditt Förarintyg med stor sannolikhet konverteras vid införandet av ett Båtkörkort.

Kursen i Stockholm

Vi håller samtliga av våra kurser som leder till ett framtida Båtkörkort i Stockholm i Gamla Stan. Tack vare våra kunniga och erfarna kursledare har vi utvecklat ett koncept som innebär att du kan ta ett Förarintyg för båt – motsvarande båtkörkort klass 1 – under en helg. Det ställer givetvis vissa krav på dig vad gäller förberedelse och koncentrationsförmåga under utbildningen, men många uppskattar också möjligheten att kunna få ut ett Förarintyg efter bara två dagar. Hör av dig idag om du har frågor, så berättar vi mer om kursen som leder till ett framtida Båtkörkort i Stockholm.

Svensk Båtutbildning AB

Boka nu, betala senare! (*)

*: Betalning mot faktura, 10 dagar betaltid


"10 av 10. Mycket nöjd med kursen, äntligen blir fisketuren i Norge av!"

Marcus Lorentzon

27 år

"Fantastiskt nöjd. Ett stort steg på vägen till att uppfylla min dröm, en sommarsegling längs med Östkusten!"

Jurg Neumann

45 år

"Humor, personligt och intensivt. Nu ska jag hem och planera min segling till Danmark i sommar!"

Andreas Nordén

22 år

Kommande kurstillfällen hos Svensk Båtutbildning