Kustskepparintyg

Skepparexamen och Kustskepparexamen används ofta i folkmun för att beskriva det som idag korrekt heter Kustskepparintyg. Är det en skepparexamen du letar efter har du därför sannolikt kommit rätt! Kustskepparintyget är ett intyg om att innehavaren vid prövning visat sig ha tillräckliga kunskaper om sjövägsregler, navigation och båtlivskunskap som behövs för att framföra ett fritidsfartyg i dagsljus, mörker och nedsatt sikt. Välkommen att boka kursen som leder till ett Kustskepparintyg med oss idag!

Utöver kursen för kustskepparintyg som hålls i Stockholm och Göteborg, erbjuder vi även en distanskurs för Kustskepparintyg.

 • Pris för kursen: 2575 :-
 • Var: Västerlånggatan 56 i Gamla Stan eller Sveavägen 33 i Stockholm eller Stigbergsliden 7 i Göteborg.
 • När under veckan: Lördag kl. 09:30 till 16:00 och söndag kl. 09:30 till 16:00.
 • Examination: Vi rekommenderar att du väntar en vecka med examination, men den pågår på söndagen mellan kl. 16:00 och ca 18:30 (varför du kan skriva samma helg som du går kursen om du vill).
 • Utbildningsgaranti: Ja. Detta innebär att du får komma tillbaka utan kostnad om du mot förmodan inte klarar provet. Dock kostar det alltid att skriva provet då detta hanteras av Nämnden för Båtlivsutbildnings examinatorer.
 • Kursmaterial: 600 :- Inkluderar förberedande webbkurs, sammanfattande PDFer med sammanställd information som behöver läsas in, övningsprov, kursbok, övningssjökort, passare, linjal och transportör. Välj till/ta bort kursmaterial i bokningsformuläret till höger.
 • Utskick av kursmaterial: Vi skickar ut litteratur digitalt innan kursstart. Övrigt material får du när du kommer till klassrummet (om du inte läser på distans – då skickas det till dig). Vi har också sammanfattat litteraturen i vår förberedande webbkurs som du får tillgång till direkt när du bokar kursen.
 • Förberedande material: Inkluderar förberedande webbkurs, sammanfattande PDF:er med sammanställd information som behöver läras in samt övningsprov.
 • Förkunskapskrav: Du behöver ta Förarintyget innan du tar Kustskepparintyget. Du behöver också ha Båtpraktik dager inskriven i din intygsbok innan du kan få ut Kustskepparintyget.
 • Examinationsavgift: 625 :- (plus 65 :- för den Blå intygsboken om du inte har denna) tillkommer och tas ut av Nämnden för Båtlivsutbildning. Betalas kontant alt. via Swish vid provtillfället.
 • Totalt för kursen, förberedande webbkurs, PDF:er, övningsprov, kursbok, kursmaterial & examinationsavgift: 3 800:-

Våra samarbetspartners


Varför boka din kurs med Svensk Båtutbildning?

 • Vi har utbildningsgaranti på alla våra kurser vilket innebär att du får komma tillbaka gratis om du mot förmodan inte klarar provet.
 • Alla våra deltagare har klarat examinationen.
 • Våra instruktörer har mångårig erfarenhet av navigering, segling och sjömanskap.
 • Vi är det modernaste marina utbildningsföretaget i Sverige.
 • Vi har enbart haft nöjda deltagare sedan start.
 • Vi erbjuder 100% kundnöjdhetsgaranti.
 • Vi har Sveriges bästa utbildningsmaterial.

Om Kustskepparkursen

Vi erbjuder kurser som leder till Kustskepparintyg i Stockholm och Göteborg och om du fyllt 15 år samma år som provet skrivs samt har praktisk erfarenhet av att framföra båtar (Båtpraktik dager) och ett Förarintyg sedan tidigare är du välkommen att läsa kursen. En skillnad mot kurserna för Förarintyg är att våra utbildningar för Kustskepparintyg inte har samma geografiska prägling på den ort de hålls i, då Kustskepparintyget primärt tas för att kunna segla eller framföra större båtar på öppet hav.

Kustskepparintyget är en fortsättningskurs efter grundkursen Förarintyg samt Båtpraktik dager lämplig för dig som vill ta ditt båtägande till nästa nivå. Kanske har du planer på en längre seglats ut över öppet hav? Då är det troligt att du inte bara vill ha, utan även måste ha, ett Kustskepparintyg. Just Kustskepparintyget är nämligen ett krav för att framföra ett fritidsskepp på 12×4 meter.

En kurs som leder tillKustskepparintyget har ett större kunskapsdjup jämfört med Förarintyget. Under kursens gång kommer du bl.a. få lära dig navigering på öppet hav och i begränsad sikt, deviation vid längre seglatser, avdrift pga. vind och ström, positionsbestämning och plottning.

Likt övriga kurser utgör navigering respektive säkerhet betydande delar av kursen. I säkerhetsmomentet ingår bl.a. övningar som relaterar till akutsjukvård och man över bord-situationer. Att kunna tyda väder och väderfenomen är även det viktiga delar av ett generellt säkerhetstänk, och du kommer att få lära dig hur du ska agera i olika väderlekar. Navigeringsmässigt ligger fokus på plottning, positionsbestämning och deviation. Vi går även ett steg längre än GPS och går igenom radar.

Bra att veta

Ett Kustskepparintyg är ett intyg som öppnar stora möjligheter för dig. Du får rabatt på försäkringspremier samt får möjlighet att hyra större båtar över hela världen och därmed chansen att ta ditt båtintresse och båtliv till en helt ny nivå. Det är dock en relativt krävande utbildning och vi vill understryka vikten av goda förberedelser.

För att du ska ha så bra chanser som möjligt att klara examinationen är det viktigt att du sätter dig in i kursmaterialet i god tid före utbildningstillfället. Våra kurser är mycket tidseffektiva vilket betyder att du kan ta en examen relativt snabbt sett till antal dagar som behövs, men det innebär också att vi förutsätter en hög förkunskap och förberedda studenter. Med det sagt är vi förstås mycket måna om att tillhandahålla en kurs som leder till att så många som möjligt kan bli utbildade skeppare, och skulle du mot förmodan inte klara det skriftliga provet, bjuder vi på nytt kurstillfälle.

Ta nästa steg i ditt båtliv redan idag, och anmäl dig till Svensk Båtutbildnings kurs förKustskepparintyget. Varmt välkommen till oss i Stockholm eller Göteborg alternativt på distans!

Skepparexamen

Den äldre Skepparexamen är att likställa med Fartygsbefäl klass VIII som är en yrkesutbildning. Den äldre Skepparexamen är därför inte detsamma som Kustskepparintyget, som är ett intyg för fritidsbåt.

Det finns ett antal skäl till att man vill ta en motsvarande Skepparexamen (klass 8) idag. En del av de som kommer till våra kurser för att ta sitt Förarintyg och Kustskepparintyg ser en yrkesutbildning som motsvarar Skepparexamen (dvs. klass 8) som en naturlig fortsättning på sitt lärande kring havet. Vissa vill arbeta på havet medan andra planerar för en världsomsegling. Den här utbildningen är inte lokalt anpassad i sin framtoning på samma sätt som till exempel den för Förarintyg, något som borgar för att du kommer vara fullt kapabel att navigera och framföra större skepp och båtar även i främmande vatten.

Ytterligare en anledning för att genomföra kurserna som leder till motsvarande Skepparexamen (klass 8) är att en Skepparexamen på sikt väntas motsvara en högre nivå av båtkörkort om detta införs i framtiden. Regeringen har under flera år utrett huruvida man ska införa ett sådant, och mycket tyder på att det är på gång.

Svensk Båtutbildning AB

Boka nu, betala senare! (*)

*: Betalning mot faktura, 10 dagar betaltid


"10 av 10. Mycket nöjd med kursen, äntligen blir fisketuren i Norge av!"

Marcus Lorentzon

27 år

"Fantastiskt nöjd. Ett stort steg på vägen till att uppfylla min dröm, en sommarsegling längs med Östkusten!"

Jurg Neumann

45 år

"Humor, personligt och intensivt. Nu ska jag hem och planera min segling till Danmark i sommar!"

Andreas Nordén

22 år

Kommande kurstillfällen hos Svensk Båtutbildning