Kustskepparintyg

Skepparexamen och kustskepparexamen är olika benämningar på det som idag kallas kustskepparintyg. Kustskepparintyget är ett intyg om att innehavaren vid prövning visat sig ha tillräckliga kunskaper om sjövägsregler, navigation, båtlivskunskap mm, som behövs för att framföra ett fritidsfartyg i dagsljus, mörker och nedsatt sikt. Välkommen att boka kursen som leder till ett kustskepparintyg med oss idag!

Utöver kursen för kustskepparintyg som hålls i Stockholm och Göteborg, erbjuder vi även en distanskurs för förarintyg.

 • Pris för kursen: 2575 :-
 • Var: Västerlånggatan 56 i Gamla Stan i Stockholm eller Stigbergsliden 7 i Göteborg.
 • När under veckan: Lördag kl. 09:30 till 16:00 och söndag kl. 09:30 till 16:00. Examinationen pågår på söndagen mellan kl. 16:00 och ca 18:00.
 • Utbildningsgaranti: Ja. Detta innebär att du får komma tillbaka gratis om du mot förmodan inte klarar provet. Dock kostar det alltid att skriva provet då detta hanteras av Nämnden för Båtlivsutbildnings examinatorer.
 • Kursmaterial: 600 :- Inkluderar förberedande webbkurs, sammanfattande PDFer med sammanställd information som behöver läsas in, övningsprov, kursbok, övningssjökort, passare, linjal och transportör. Välj till/ta bort kursmaterial i bokningsformuläret till höger.
 • Utskick av kursmaterial: Vi skickar ut kurslitteratur/kursmaterial om du inte redan har detta samt om du meddelar oss om att du vill ha det hemskickat (frakt á 99:- tillkommer).
 • Förberedande material: Inkluderar förberedande webbkurs, sammanfattande PDF:er med sammanställd information som behöver läras in samt övningsprov.
 • Förkunskapskrav: Du behöver ta Förarintyget innan du tar Kustskepparintyget. Du behöver också ha Båtpraktik dager inskriven i din intygsbok innan du kan få ut Kustskepparintyget.
 • Examinationsavgift: 625 :- (plus 65 :- för den Blå intygsboken om du inte har denna) tillkommer och tas ut av Nämnden för Båtlivsutbildning. Betalas kontant alt. via Swish vid provtillfället.
 • Totalt för kursen, förberedande webbkurs, PDF:er, övningsprov, kursbok, kursmaterial & examinationsavgift: 3 800:-

Våra samarbetspartners


Varför boka din kurs med Svensk Båtutbildning?

 • Vi har utbildningsgaranti på alla våra kurser vilket innebär att du får komma tillbaka gratis om du mot förmodan inte klarar provet.
 • Alla våra deltagare har klarat examinationen.
 • Våra instruktörer har mångårig erfarenhet av navigering, segling och sjömanskap.
 • Vi är det modernaste marina utbildningsföretaget i Sverige.
 • Vi har enbart haft nöjda deltagare sedan start.
 • Vi erbjuder 100% kundnöjdhetsgaranti.
 • Vi har Sveriges bästa utbildningsmaterial.

Mer information om kursen

Skepparexamen eller kustskepparintyg är en fortsättningskurs till våra utbildningar för Förarbevis Båt/Förarintyg Båt. Den är lämplig för dig som redan har ett förarintyg och vill ta ditt båtägande till nästa nivå. Kanske har du planer på en längre seglats ut över öppet hav? Då är det troligt att du inte bara skulle tjäna på, utan även måste ha, en skepparexamen. Just skepparexamen är nämligen ett krav för att du ska få framföra ett fritidsskepp på 12×4 meter, mått som de flesta större segelbåtar ju utan tvekan uppfyller.

Vi erbjuder utbildningar som ger skepparexamen i Stockholm och Göteborg (läs mer under respektive orts sida) och alla som har fyllt femton år, har erfarenhet av att framföra båtar och ett förarintyg sedan tidigare är välkomna. En skillnad mot utbildningarna för förarbevis är att våra utbildningar för skepparexamen inte har samma geografiska prägling på den ort de hålls i. Då en skepparexamen ju tas primärt för att kunna segla eller framföra större motorbåtar på öppet hav, minskar också relevansen och behovet av att kunna navigera specifikt i närområdet.

Vad innebär en skepparexamen?
En kurs som leder till skepparexamen har ett större kunskapsdjup än en som leder till förarintyg, det säger ju sig självt då det per definition är en fortsättningskurs. Under utbildningens gång kommer du att få lära dig bland annat navigering på öppet hav och i begränsad sikt, deviation vid längre seglatser, positionsbestämning och plottning.

Liksom i våra andra utbildningar utgör navigering respektive säkerhet betydande delar av kursen. I säkerhetsmomentet ingår bland annat övningar som relaterar till akutsjukvård och man över bord-situationer. Att kunna tyda väder och väderfenomen är även det en viktig del av ett generellt säkerhetstänk, och du kommer att få lära dig hur du ska agera i olika väderlekar. Navigeringsmässigt ligger fokus på plottning, positionsbestämning och deviation. Vi går även ett steg längre än GPS och går igenom radar.

Bra att veta
En skepparexamen, eller kustskepparintyg, är ett intyg som öppnar stora möjligheter för dig. Du får inte bara rabatter på försäkringspremier: en skepparexamen ger dig också möjlighet att hyra större båtar och skepp över hela världen och ger dig därmed chansen att ta ditt båtintresse och båtliv till en helt ny nivå. Det är dock en krävande utbildning och vi vill understryka vikten av goda förberedelser.

För att du ska ha så bra chanser som möjligt att klara examinationen är det viktigt att du sätter dig in i kursmaterialet i god tid före utbildningstillfället. Våra utbildningar är mycket tidseffektiva vilket betyder att du kan ta en examen relativt snabbt sett till antal dagar som behövs, men det innebär också att vi förutsätter en hög förkunskap och förberedda studenter. Med det sagt är vi förstås mycket måna om att tillhandahålla en utbildning som leder till att så många som möjligt kan bli utbildade skeppare, och skulle du mot förmodan inte klara det skriftliga provet som avslutar kursen, bjuder vi på ett till försök.

Ta nästa steg i ditt båtliv redan idag, och anmäl dig till Svensk Båtutbildnings kurser för skepparexamen. Varmt välkommen till oss i Stockholm eller Göteborg!

Svensk Båtutbildning AB

Boka nu, betala senare! (*)

OBS: Under COVID-19-pandemin genomförs alla lärarledda kurser digitalt över Zoom istället för på den angivna orten. Kan ändras i enlighet med rådande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

En fraktkostnad på 99:- tillkommer vid val av kursmaterial då sjökortet som skickas ut är stort och skrymmande.

*: Betalning mot faktura, 10 dagar betaltid


"10 av 10. Mycket nöjd med kursen, äntligen blir fisketuren i Norge av!"

Marcus Lorentzon

27 år

"Fantastiskt nöjd. Ett stort steg på vägen till att uppfylla min dröm, en sommarsegling längs med Östkusten!"

Jurg Neumann

45 år

"Humor, personligt och intensivt. Nu ska jag hem och planera min segling till Danmark i sommar!"

Andreas Nordén

22 år

Kommande kurstillfällen hos Svensk Båtutbildning