Båtpraktik

Vår kurs i praktisk båtkörning är en båtkurs som leder till ett intyg som heter “båtpraktik, dager”. Innehavaren av detta intyg har t.ex. läst sjökort, styrt efter kompass, utfört kurskontroll i enslinje, navigerat i utprickat farvatten och utfört lägesbestämning. Du måste ha genomgått en praktisk båtkurs för att få kustskepparintyget. Välkommen att boka en praktisk båtkurs med oss idag!

 • Pris för kursen: 1 500:- (ca 350:- vid bokning av lärarledd kombikurs)
 • Var: Djurgården, Stockholm eller Orust norr om Göteborg.
 • När under veckan: Onsdag eller torsdag mellan 17:00 och 21:00, lördag eller söndag mellan kl. 09:00 och 13:00 (förmiddag) eller kl. 14:00 till 18:00 (eftermiddag).
 • Utbildningsgaranti: Ja, du kommer få intyget “båtpraktik, dager”.
 • Examinationsavgift: Ingår
 • Förberedande material: Inkluderar förberedande webbkurs.
 • Totalt för kursen: 1 500:-

Våra samarbetspartners

Varför boka din kurs med Svensk Båtutbildning?

 • Vi har utbildningsgaranti på alla våra kurser vilket innebär att du får komma tillbaka gratis om du mot förmodan inte klarar provet.
 • Alla våra deltagare har klarat examinationen.
 • Våra instruktörer har mångårig erfarenhet av navigering, segling och sjömanskap.
 • Vi är det modernaste marina utbildningsföretaget i Sverige.
 • Vi har enbart haft nöjda deltagare sedan start.
 • Vi erbjuder 100% kundnöjdhetsgaranti.
 • Vi har Sveriges bästa utbildningsmaterial.

Mer information om kursen

Vår kurs i båtpraktik är en grundläggande utbildning för dig som kanske är intresserad och nyfiken på båtlivet, men som ännu inte har kunnat få så mycket vana och erfarenhet. Kursen är perfekt för dig som nyligen köpt en båt men vill veta mer om hur man exempelvis kan förtöja den på ett säkert sätt, vilka sjömärken som finns och hur väjningsregler fungerar till sjöss.

Det vi kommer att gå igenom under kursen är:

1. Sjökort
I det här kursmomentet går vi igenom hur ett sjökort är uppbyggt och hur man på bästa sätt kan läsa av det. För att få praktisk vana arbetar vi med att integrera sjökortet med verkligheten runtomkring oss, och du får dels peka ut olika objekt i naturen som finns uppmärkta på sjökortet, dels peka ut saker du ser på sjökortet.

2. Kompass
I detta moment lär vi oss hur man tar ut kursen med hjälp av en kompass, hur man arbetar med kompassen i förhållande till sjökortet och hur man sedan styr efter kompassriktningen.

3. Enslinje
En enslinje är en fiktiv linje som löper mellan två objekt för att sedan fortsätta till dig. Ett exempel kan vara en boj som från din båt sett ligger i linje med en mast längre bort. Så länge du har bojen i linje med masten så vet du att du håller kursen, och i det här momentet hjälps vi åt att hitta enslinjer och navigera efter dem.

4. Navigering
Det här momentet går ut på att lära sig att navigera i utprickat farvatten. Här använder vi både sjömärken och sjökort för att hålla oss på rätt kurs.

5. Lägesbestämning
Innan man vet vart man ska, måste man först veta var man är. Det här kursmomentet går ut på att lära dig lägesbestämning med hjälp av enkla metoder och tekniker.

6. Säkerhet och ”man över bord”
Säkerhet är en otroligt viktig del av båtlivet: varje år drunknar tiotals människor i onödan för att de underskattat risker och överskattat sin egen förmåga. Den här delen av vår utbildning i båtpraktik handlar mycket om allmänt ”säkerhetstänk”, men också om praktiska färdigheter. Vi kommer exempelvis att öva på ”man över bord”-manöver genom att du får bärga ett föremål som simulerar en person som fallit över bord.

7. Styrning
I det här kursmomentet utför vi manövrar som visar på effekten av roder- och propellerverkan, det vill säga hur mycket båten påverkas i olika hastigheter när du styr eller reglerar propellerns varvtal. Det här momentet är mycket uppskattat av de som känner sig lite osäkra på navigering i hamnar.

8. Utläggning och tilläggning långsides
Att lägga till eller lägga ut är ofta ett moment som det sker olyckor eller olyckshändelser i. Därför övar vi självklart på det så att du nästa gång känner dig tryggare i processen: vilken ordning saker ska ske i, hur man kan börja om ifall tilläggningen inte blev bra och vilka knopar och förtöjningstampar man ska använda.

9. Förtöjning
I det sista momentet går vi igenom förtöjning, en bra förutsättning för att man ibland ska kunna pausa sitt båtliv och kliva iland. Vi går igenom förtöjning både vid brygga och i naturhamn.

Svensk Båtutbildning AB

Boka nu, betala senare! (*)

*: Betalning mot faktura, 10 dagar betaltid


"10 av 10. Mycket nöjd med kursen, äntligen blir fisketuren i Norge av!"

Marcus Lorentzon

27 år

"Fantastiskt nöjd. Ett stort steg på vägen till att uppfylla min dröm, en sommarsegling längs med Östkusten!"

Jurg Neumann

45 år

"Humor, personligt och intensivt. Nu ska jag hem och planera min segling till Danmark i sommar!"

Andreas Nordén

22 år

Kommande kurstillfällen hos Svensk Båtutbildning