Om Master of Yachts

Upptäck spännande platser på fina båtar! Att jobba på yacht ger dig minnen för livet och blir en nystart för ditt arbetsliv på sjön. Med rätt förkunskaper kan du ta certifikatet Master of Yachts och göra drömmen om yacht-körkort till verklighet – på under två veckor.

Utbildningarna för Master of Yachts ger dig kunskap om hur du framför olika sorters maffiga båtar på ett säkert sätt. Certifikaten gäller inte i Sverige, utan passar dig som vill arbeta utomlands. Master of Yachts accepteras i 24 länder, där majoriteten av världens yachter finns. Till exempel kan du arbeta med det på Medelhavet och i Västindien.

Vi har kurser för Master of Yachts Limited och Unlimited i Stockholm. Du kan ta ett certifikat för segelbåt, motorbåt eller både och. Läs vidare för att ta reda på mer, och boka en kurs för att komma igång med ett nytt kapitel i ditt yrkesliv till sjöss. 

Maila oss på info@batutbildning.se för mer information.

Vad är Master of Yachts?

Master of Yachts-certifikaten utfärdas av den internationella organisationen International Yacht Training (IYT). Förkunskapskraven är relativt omfattande, därför passar utbildningen framförallt dig som har jobbat en del inom båtliv förut. Läs mer längre ner på sidan under ”Förkunskapskrav”.

Grundkursen är Master of Yachts Limited, som du kan ta för segelbåt eller motorbåt. Sedan kan du bygga på med tilläggskursen Master of Yachts Unlimited. Läs mer om de olika alternativen under de två kommande underrubrikerna.

Master of Yachts Limited och Unlimited

Vi erbjuder två Master of Yachts-kurser: Limited och Unlimited. Båda är riktade till dig som vill jobba med att framföra yachter utomlands. Limited är en sorts grundkurs, som du sedan kan bygga på med Unlimited. Du kan alltså inte gå Unlimited-kursen utan att ha avslutat Limited-kursen först.

Med en Master of Yachts Limited (även kallad Offshore) får du behörighet att hantera ett skepp om upp till 200GT upp till 150 M från en säker hamn. Om du har en Master of Yachts Unlimited (även kallad Ocean) har du behörighet att ta ut båten mer än 150 M från hamn.

Master of Yachts Limited-kursen är ett par dagar längre och innehåller både teori och praktik. Unlimited-kursen är lite kortare och fokuserar på teori om bland annat planering av passager och navigation med sextant.

Master of Yachts Limited Power och Sail

Det finns två varianter av Master of Yachts Limited, den ena är Power och den andra Sail. Som namnet antyder handlar Sail om att segla och Power om att köra yachter med motor. Standard är att köra upp Master of Yachts Limited som antingen Sail eller Power. För mer komplett kompetens kan du lägga till en ytterligare examination och ta båda varianterna av certifikatet för en tilläggsavgift.

De Master of Yachts Limited-kurser som vi erbjuder på våren leder till Sail, medan kurserna på hösten leder till Master of Yachts Limited Power. Om du har fått examen från en av kurserna kan du lägga till det andra certifikatet inom ett år.

Vad är fördelarna med Master of Yachts?

Master of Yachts-certifikaten är godkända av det engelska sjöfartsverket M.C.A., amerikanska US Coastguard och flera internationella försäkringsbolag.

Ett Master of Yachts-certifikat höjer inte bara din kunskapsnivå. Det kommer även göra dig mer eftertraktad på den internationella arbetsmarknaden för skeppare. Certifikaten är accepterade i hela 24 länder världen över, inte minst i Storbritannien, USA och länder i Västindien. Hit hör den övervägande majoriteten av världens yachter. 

Vad kan jag göra med en Master of Yachts?

Med en Master of Yachts kan du ansvara för hanteringen av lyxyachter som är flaggade i någon av de 24 länder som accepterar certifikaten. Till de här länderna hör ungefär 95 procent av alla världens yachter. Med Master of Yachts Limited kan du som mest ta båtarna 150 M från en säker hamn, med Master of Yachts Unlimited kan du ta ut dem längre.

Men, svenska Transportstyrelsen har inte accepterat certifikaten Master of Yachts, förutom för traditionsfartyg. Du blir alltså inte behörig att framföra svenskflaggade yachter.

Kursen Master of Yachts Limited

Kursen för Master of Yachts Limited består av elva kursdagar, med sju teoridagar och fyra praktikdagar. Sedan följer två examensdagar där du får visa vad du har lärt dig. 

Du kan välja att göra både teori och praktik i Stockholm, eller göra din båtpraktik på en lyxyacht i Medelhavet och göra teorin i Stockholm. 

I kursen ingår både båtpraktik och teoretisk undervisning. Den kräver även en hel del hemstudier och förkunskaper (som du kan läsa mer om längre ner i texten). Under praktiken på båt med övernattning får du möjlighet att lära dig under förhållanden som påminner om hur det verkliga yrkeslivet kommer se ut. På så sätt är du väl förberedd att ta på dig ansvaret för ett skepp när kursen är klar.

Du kommer bland annat lära dig att navigera och planera resor, om tidvatten och strömmar och hur du hanterar dem, planering av passager, pilotage, meteorologi, internationella regler för att undvika kollisioner (COLREGS) ankring, tilläggning, relevant lagstiftning, säkerhet ombord och vad du ska göra i en nödsituation.

Master of Yachts Limited i Stockholm

Inför kursen för Master of Yachts Limited i Stockholm är det bra att känna till ett par praktiska saker. Vi har samlat dem här. Praktisk information för Unlimited-kurserna finns längre ner på sidan.

Kursupplägg

Kursen till Master of Yachts Limited sker i kursblock, med några dagars paus mellan:

 • Dag 1–4: teori klockan 9–17
 • Dag 5: tillvalskurs i Security Awareness klockan 13–17
 • Dag 6–8: teori klockan 9–17
 • Dag 9–12: fyra praktikdagar på havet, med övernattning på båten.
 • Dag 13–14: Ungefär fyra elever gör examen per dag och det finns även tid till eventuella omprov.

Förkunskapskrav

För att gå kursen till Master of Yachts Limited krävs mycket god båtvana som medlem i en besättning. En hel del skriftliga intyg måste skickas in innan kursstart. Om någon punkt känns förvirrande, hör gärna av dig till oss. Förkunskapskraven är:

 • STCW Basic Safety Training (enligt STCW 95 Manila Regel VI/1.2)
 • STCW Proficiency in Maritime Security Awareness (IMO Model Course 3.27)
 • Security Awareness Training for all Seafarers STCW enligt ISPS-koden. Du kan välja Security Awareness Training som tillval när du bokar kursen.
 • Minst 50 dygn till sjöss som en aktiv medlem i en besättning (ett dygn definieras som 24 timmar i sträck, du kan inte räkna in delar av dygn här).
 • 3000 M på båt/skepp (motsvarande yacht). Minst 1500 M ska ha varit på fartyg som är mindre än 24 meter. 2000 M måste ha varit utomskärs, men kustnära. Två tredjedelar ska ha varit på segelbåt om du vill ha ett Sail-certifikat, och vice versa med motorbåt om du vill ha Power-certifikat.
 • 30 timmar av mörkernavigering. Du ska ha spenderat sex timmar som skeppare eller vaktansvarig.

För att kunna visa att du möter förkunskapskraven ber vi dig ta fram signerade intyg på ovanstående från kaptenen som tjänstgjorde under resan. Om du ska redovisa tid som du själv har tjänstgjort som kapten, be om intyg från yachtens ägare. Be oss gärna om formulär för intygen och lämna över de signerade originalen till oss. 

 • Mycket god erfarenhet av båtar och viss erfarenhet som kapten.
 • SRC/VHF-certifikat (Short Range Certificate för hantering av radioutrustning).
 • Läkarintyg på syn, hörsel, färgseende och liknande. Enligt TSFS 2011:117

Närvarokrav och examination

Fyra skriftliga prov hålls under de sex teoridagarna (med krav på minst 90 procent korrekta svar). Sista kursdagen gör du ett muntligt förhör och uppsegling med en IYT-examinator. Även examinationen är helt på engelska.

Avgift för examinationen ingår i priset. Examensförrättaren är utvald av organisationen som ansvarar för certifikaten (International Yacht Training). Om du vill lägga till Power på en Sail-kurs eller tvärt om, så gör du en extra uppkörning. Det brukar inte vara ett problem att erbjuda det.

Det här är en intensivkurs och därför gäller 100 procents närvarokrav för att få godkänt. För att klara proven bör du ha studerat hemma innan kursstart, så vi rekommenderar att hämta ut kursmaterialet i förväg. Se teoridagarna som en repetition och ett tillfälle att diskutera kunskaperna från dina hemstudier.

Master of Yachts Unlimited i Stockholm

Med ett Unlimited-certifikat kan du ta ut yachter på längre färder, till exempel på Atlanten. Under kursen Master of Yachts Unlimited i Stockholm kommer du lära dig himlakroppsnavigering med sextant och att planera passager. Hela kursen är på engelska.

Master of Yachts Unlimited är en intensivkurs som kräver 100 procents närvaroplikt av dig som deltagare. En annan förutsättning för att du ska klara kursen är att du har pluggat hemma innan kursstart. Kursdagarna ska ses som en sorts repetitionstillfällen, där du förutsätts ha kunskap om ämnena som kommer diskuteras. Du får även möjlighet att ställa frågor till de rutinerade lärarna.

Förkunskapskrav

 • Certifikat i Master of Yachts Limited
 • Giltigt läkarintyg för obegränsad fart.
 • Ta med ditt Limited-certifikat, läkarintyg och ett giltigt pass för att visa upp vid kursstart. Läkarintyget kan alternativt skickas in innan kursstart.

Kursen består av teoretisk undervisning i två kursblock

 • Tre kursdagar första veckan (09:00–17:00)
 • Därefter uppehåll för studier hemma i några dagar
 • Tre kursdagar andra veckan, med examination på sista dagen (09:00–17:00).

Nästa steg för ditt båt- och arbetsliv

Är du redo att upptäcka spännande destinationer och jobba ombord på yachter utomlands? Oavsett om du vill ta ett Limited-certifikat eller lägga till ytterligare expertis med ett Unlimited kommer kursen ge dig massor av kunskap och nya möjligheter till spännande uppdrag. Ta ett nytt steg i ditt arbetsliv till sjöss – boka en kurs för Master of Yachts!

Kommande kurstillfällen hos Svensk Båtutbildning