Förarintyg online – lärarledd på distans via Zoom

Vår lärarledda distanskurs för Förarintyg online genomförs under en helg (lördag och söndag) av en kursledare över videotjänsten Zoom, vilket innebär att du kan delta på kursen hemifrån eller på distans, och få samma kontakt och stöd av kursledaren som om du deltog på någon av våra fysiska kurser.

Förarintyget online leder till ett Förarintyg som är ett intyg om att innehavaren visat sig ha teoretiska kunskaper om att föra fritidsbåt inomskärs och i skyddade vatten. Utbildningen fokuserar också på gott sjömanskap.

Vi erbjuder marknadens mest prisvärda och kvalitativa lärarledda distanskurs som syftar till att du skall klara examinationen för att få ett Förarintyg. Av erfarenhet tror vi att du kommer att bli nöjd med kursen och därför erbjuder vi en utbildningsgaranti som innebär att du får läsa om kursen utan kostnad om du inte klarar examinationen. Välkommen att boka en kurs med oss idag!

 • Pris för kursen: 1 790 :-
 • Var: Online via Zoom, möteslänk mailas ut inför kurstillfället.
 • När under veckan: Lördag kl. 09:30 till 16:00 och söndag kl. 09:30 till 16:00.
 • Eamination: Examinationen bokas enligt anvisningar i bekräftelsemail.
 • Utbildningsgaranti: Ja. Detta innebär att du får läsa kursen igen utan kostnad om du mot förmodan inte klarar examinationen. Dock kostar det alltid att skriva provet då detta hanteras av Nämnden för Båtlivsutbildnings examinatorer.
 • Kursmaterial: 600:-. Inkluderar förberedande webbkurs, kursbok, övningssjökort, passare, linjal och transportör. Välj till/ta bort kursmaterial i bokningsformuläret till höger.
 • Utskick av litteratur och kursmaterial: Vi skickar ut litteratur digitalt innan kursstart. Kursmaterialet skickas när fakturan markeras som betald. Vi har också sammanfattat litteraturen i vår förberedande webbkurs som du får tillgång till direkt när du bokar kursen.
 • Förberedande webbkurs: I den förberedande webbkursen sammanfattar vi litteraturen för att du på ett enkelt och pedagogiskt sätt skall vara förberedd när kursen börjar.
 • Examinationsavgift: 625 :- (plus 65 :- för den blå intygsboken) tillkommer och tas ut av Nämnden för Båtlivsutbildning. Betalas kontant alt. via Swish vid provtillfället.
 • Totalt för kursen, förberedande webbkurs, kursbok, kursmaterial & examinationsavgift: 2 900:-

Våra samarbetspartners


Varför boka din kurs med Svensk Båtutbildning?

 • Vi har utbildningsgaranti på alla våra kurser vilket innebär att du får komma tillbaka gratis om du mot förmodan inte klarar provet.
 • Alla våra deltagare har klarat examinationen.
 • Våra instruktörer har mångårig erfarenhet av navigering, segling och sjömanskap.
 • Vi är det modernaste marina utbildningsföretaget i Sverige.
 • Vi har enbart haft nöjda deltagare sedan start.
 • Vi erbjuder 100% kundnöjdhetsgaranti.
 • Vi har Sveriges bästa utbildningsmaterial.

Passar den lärarledda digitala Förarintygskursen online mig?

För många är Förarintyget ett naturligt första steg i båtägandet. Andra inser efter några år att de nog trots allt behöver lite djupare och välrotade kunskaper kring navigering, säkerhet, sjötrafikföreskrifter och sjömanskap än vad de har skaffat sig på egen hand.

Oavsett i vilket stadie av båtägande du befinner dig, och vilken anledning du har att öka på dina kunskaper, är Förarintyget för båt en bra start. Våra kurser som leder till Förarintyg online via Zoom ger dig de kunskaper som behövs för att framföra båten på ett säkert sätt samt för att klara provet för Förarintyget.

Vad du lär dig under Förarintygskursen?

När kursen och provet är klara kommer du ha kunskap om hur du hanterar båtlivet på ett sätt som är säkert för dig, dina passagerare och andra på sjön. Du kommer känna en större trygghet när du beger dig ut med båten. Till exempel när du väljer naturhamn, lägger till och navigerar ute på vattnet. Du bär även med dig kunskap om hur du ska agera om olyckan är framme, till exempel om någon trillar överbord. De stora områdena vi täcker under utbildningen för förarintyg är:

 • Svenska sjökort i elektroniskt och pappersformat. Bland annat hur du väljer rätt sjökort och vad de kan och inte kan användas till.
 • Navigation. Bland annat kommer vi prata om kompasser, 360-systemet och hur du mäter distans och bestämmer kurs.
 • Säkerhet, sjömanskap och sjukvård. Till exempel hur du minskar risker vid hårda väder, tar hänsyn, hanterar säkerhetsutrustning, kallar på hjälp och utför grundläggande sjukvård.
 • Miljömedvetenhet. Du lär dig vilka lagar som gäller, hur du kör på ett miljövänligt sätt, undviker föroreningar och ska förhålla dig till natur- och djurskyddsområden.
 • Lagar och regler. Under kursen blir du bekant med några av de viktigaste lagarna och regelverken som gäller för båtliv. Bland annat kommer du lära du vad ”befälhavarens skyldigheter” innebär och vad som gäller kring straffansvar.
 • Signaler. Vi kommer lära dig att tyda fartygsljus, signalfigurer och ljus- och ljudsignaler.

Kursupplägg för lärarledd kurs online via Zoom

Vår lärarledda distanskurs online via zoom genomförs under en helg (lördag och söndag) av en kursledare över videotjänsten Zoom. På så vis skapar vi en kontinuitet i utbildningen som gör att du kan tillgodose dig kunskap på ett bättre sätt än om du läser på vardagskvällar (tex en kväll i veckan under 6 veckor).

I och med att det är en intensivkurs är det viktigt att understryka att vi ställer vissa krav på dig som kursdeltagare. Du kommer att ha goda möjligheter att studera kursmaterialet på förhand genom vår förberedande webbkurs, och för att undervisningen ska bli så smidig som möjligt ber vi dig att utnyttja den möjligheten.

Under lördagen går vi igenom navigation och allt som rör framförande av din båt, inklusive de hjälpmedel som finns tillgängliga, symboler som används på sjökort och vad olika sjömärken innebär och hur de ser ut.

Söndagens fokus ligger istället på säkerhet till sjöss. Utöver hjälpmedel som är säkerhetsrelaterade snarare än navigationsrelaterade går vi också igenom allmänna säkerhetsrutiner på en fritidsbåt och hur du ska tolka väder och väderförändringar.

Examinationen Förarintyget

Kursen avslutas med en examination där du får visa att du har tillgodoräknat dig det vi lärt ut under de två dagarna. Examinationen handhas av en förhörsförrättare som är utsedd av Nämnden för Båtlivsutbildning. Provet brukar ta ungefär två timmar att skriva, och testar dina kunskaper i navigering, säkerhet och annat som vi har gått igenom. För oss är det mycket viktigt att våra deltagare lämnar oss med både kunskap och Förarintyg!

Svensk Båtutbildning AB

Boka nu, betala senare! (*)

*: Betalning mot faktura, 10 dagar betaltid


"10 av 10. Mycket nöjd med kursen, äntligen blir fisketuren i Norge av!"

Marcus Lorentzon

27 år

"Fantastiskt nöjd. Ett stort steg på vägen till att uppfylla min dröm, en sommarsegling längs med Östkusten!"

Jurg Neumann

45 år

"Humor, personligt och intensivt. Nu ska jag hem och planera min segling till Danmark i sommar!"

Andreas Nordén

22 år

Kommande kurstillfällen hos Svensk Båtutbildning