Båtförarbevis

Båtförarbevis är en tidigare benämning på det som idag heter Förarintyg för fritidsbåt. Båtförarbeviset var även det ett intyg som visade att innehavaren hade teoretiska kunskaper om att föra en fritidsbåt inomskärs i skyddade vatten.

Svensk Båtutbildning erbjuder lärarledda Förarintygskurser i Gamla stan i Stockholm och på segelfartyget Barken Viking i Göteborg under helger året runt med examination för de som vill på söndagen samma helg som kursen går.

Utbildningsgarantin innebär att om du inte klarar examinationen får du gå om kursen utan extra kostnad.

Välkommen att boka kursen som leder till ett Båtförarbevis med oss idag!

 • Pris för kursen: 1 975 :-
 • Var: Västerlånggatan 56 i Gamla Stan i Stockholm eller Segelfartyget Barken Viking på Lilla bommens torg 10 i Göteborg.
 • När under veckan: Lördag kl. 09:30 till 16:00 och söndag kl. 09:30 till 16:00.
 • Examination: Vi rekommenderar att du väntar en vecka med examination, men den pågår på söndagen mellan kl. 16:00 och ca 18:30 varför du kan skriva samma helg som du går kursen om du vill.
 • Utbildningsgaranti: Innebär att du får läsa kursen igen utan extra kostnad om du inte klarar provet. Dock kostar det alltid att skriva provet då detta hanteras av Nämnden för Båtlivsutbildnings examinatorer.
 • Kursmaterial: 600:-. Inkluderar förberedande webbkurs, kursbok, övningssjökort, passare, linjal och transportör. Välj till/ta bort kursmaterial i bokningsformuläret till höger.
 • Utskick av kursmaterial: Vi skickar ut litteratur digitalt innan kursstart när fakturan betalats. Övrigt material får du vid kursstart.
 • Förberedande webbkurs: Vi har också sammanfattat litteraturen i vår förberedande webbkurs som du får tillgång till direkt när du bokar kursen.
 • Examinationsavgift: 625 :- (plus 65 :- för den Blå intygsboken) tillkommer och tas ut av Nämnden för Båtlivsutbildning. Betalas kontant alt. via Swish vid provtillfället.
 • Totalt för kursen, förberedande webbkurs, kursbok, kursmaterial & examinationsavgift: 3 265:-

Våra samarbetspartners

  

Varför Svensk Båtutbildning?

 • Roligare & säkrare båtliv – Våra utbildningar är pedagogiskt upplagda för dig som vill lära dig att hantera din fritidsbåt säkert, oavsett om det är en motorbåt eller en segelbåt. Du lär dig grunderna i navigation, sjösäkerhet och sjövägsregler.
 • Seglare & motorbåtsförare, nybörjare & erfaren – Om du går kurserna i rätt ordning krävs inga ytterligare förkunskaper för våra navigationsutbildningar. Vi vänder oss både till seglare och motorbåtsförare, till dig som är nybörjare eller har flera års erfarenhet och vill fräscha upp dina kunskaper.
 • Utbildningsgaranti – Utbildningsgarantin gäller på alla våra kurser och innebär att du får komma tillbaka utan extra kostnad om du inte klarar examinationen.
 • Marina lokaler & båtar – Kurserna hålls i marina lokaler i Gamla stan i Stockholm och på segelfartyget Barken Viking i Göteborg. Våra motor,- och segelbåtar utgår från Djurgården i Stockholm och från Orust i Göteborg.  
 • Pedagogiskt & alltid tillgängligt material – Kursboken och den förberedande webbkursen (sammanfattning av boken) hanteras online på dator, padda eller telefon och är alltid tillgänglig. Materialet är pedagogiskt upplagd med tydlig struktur där texter, bilder och övningar borgar för maximal förståelse.
 • Övningsfrågor & övningsprov – Efter varje kapitel finns övningsfrågor som sammanfattar kunskapen du behöver. Vi gör även övningsprov så att du får validera dina kunskaper.
 • Tillgång till hjälp – Våra instruktörer är alltid tillgängliga inför, under och efter kursen om du behöver hjälp. Vi är också tillgängliga på telefon och e-post. 
 • Mångårig erfarenhet – Våra instruktörer har mångårig erfarenhet av navigering, segling och sjömanskap.
 • Pengarna tillbaka garanti – Vi erbjuder 100% kundnöjdhetsgaranti vilket innebär att du får tillbaka pengarna om du inte är nöjd med utbildningen.

Båtförarbevis med Svensk Båtutbildning

Att segla eller köra ut i skärgården en solig dag är en fantastisk upplevelse, men det kräver också ansvar och kompetens.

För att säkerställa en trygg och säker båtkörning erbjuder vi kurser som leder till Båtförarbevis, vilket motsvaras av dagens Förarintyg för fritidsbåt.

Båtförarbeviset ger dig en nyckel till en värld av sjöfart där kunskap och säkerhet går hand i hand.

Båtförarbevis i Stockholm och Göteborg

Båtförarbeviset erbjuds som lärarledda helgkurser i Gamla stan i Stockholm och på segelfartyget Barken Viking i Göteborg året runt med examination för de som vill på söndagen samma helg som kursen går.

Båtförarbeviset motsvaras av dagens Förarintyg.

Vad är Båtförarbeviset?

Båtförarbeviset är inte bara ett intyg, det är en kvitto på din förmåga att navigera och manövrera en båt på ett säkert sätt. Svensk Båtutbildning erbjuder kurser som leder till Båtförarbeviset som lärarledda helgkurser i Stockholm och Göteborg samt online för dig som vill läsa på egen hand.

Kursinnehåll

Kursen följer innehållet för Förarintyget och täcker viktiga aspekter av navigering, båtkörning och sjösäkerhet. Från regler och sjömärken till navigering i sjökort och hantering av nödsituationer. Varje del av kursen är utformad för att bygga upp din kunskap och självförtroende som båtförare, samt för att du skall klara examinationen och få intyget.

Varför båtförarbeviset är viktigt

Båtförarbeviset ger inte bara kunskap om säker båtkörning utan hjälper också till att minimera riskerna för olyckor och kollisioner på vattnet, delvis genom att du lär dig de väljningsregler som gäller för motorbåtar och segelbåtar, yrkestrafik och fritidstrafik. Genom att gå kursen och erhålla intyget säkerställer du att du kan de lagrum som reglerar spelreglerna till sjöss.

Genom att kunna planera din färd och förstå navigationsprinciper samt följa sjösäkerhetsregler kommer du att känna dig självsäker och kompetent som båtförare.

Hur du anmäler dig

Att ta steget mot att bli en certifierad båtförare med ett båtförarbevis är enkelt. Registrera och boka dig för kursen som leder till Förarintyg och påbörja din resa ut på havet.

Båtförarbeviset är inte bara en formell handling; det representerar ett engagemang för sjösäkerhet och kunskap inom navigering och båtkörning.

Svensk Båtutbildning AB

Boka nu, betala senare! (*)

*: Betalning mot faktura, 10 dagar betaltid


"10 av 10. Mycket nöjd med kursen, äntligen blir fisketuren i Norge av!"

Marcus Lorentzon

27 år

"Fantastiskt nöjd. Ett stort steg på vägen till att uppfylla min dröm, en sommarsegling längs med Östkusten!"

Jurg Neumann

45 år

"Humor, personligt och intensivt. Nu ska jag hem och planera min segling till Danmark i sommar!"

Andreas Nordén

22 år

Kommande kurstillfällen hos Svensk Båtutbildning