Förarbevis båt Göteborg

Förarbevis Båt är en kurs i Göteborg för dig som vill lära dig att framföra fritidsbåtar på ett tryggt och korrekt sätt. Det korrekta namnet på själva intyget är ”Förarintyg”, men många väljer att fortsätta att kalla det för ”Förarbevis”. Oavsett är det ett intyg om att innehavaren visat sig ha teoretiska kunskaper om att föra fritidsbåt inomskärs och i skyddade vatten samt hur man visar gott sjömanskap. Välkommen att boka en intensivkurs som leder till ett förarintyg med oss idag!

 • Pris för kursen: 1 975 :-
 • Var: Stigbergsliden 7, 414 63 Göteborg.
 • När under veckan: Lördag kl. 09:30 till 16:00 och söndag kl. 09:30 till 16:00. Examinationen pågår på söndagen mellan kl. 16:00 och ca 18:30.
 • Utbildningsgaranti: Ja. Detta innebär att du får komma tillbaka gratis om du mot förmodan inte klarar provet. Dock kostar det alltid att skriva provet då detta hanteras av Nämnden för Båtlivsutbildnings examinatorer.
 • Kursmaterial: 600:-. Inkluderar förberedande webbkurs, kursbok, övningssjökort, passare, linjal och transportör. Välj till/ta bort kursmaterial i bokningsformuläret till höger.
 • Utskick av kursmaterial: Vi skickar inte ut kurslitteratur eller kursmaterial innan kursstart. Detta får du när kursen börjar. Istället har vi sammanfattat litteraturen i vår förberedande webbkurs som du får tillgång till när du bokar kursen.
 • Förberedande webbkurs: I den förberedande webbkursen sammanfattar vi litteraturen för att du på ett enkelt och pedagogiskt sätt skall vara förberedd när kursen börjar.
 • Examinationsavgift: 625 :- (plus 65 :- för den Blå intygsboken) tillkommer och tas ut av Nämnden för Båtlivsutbildning. Betalas kontant alt. via Swish vid provtillfället.
 • Totalt för kursen, förberedande webbkurs, kursbok, kursmaterial & examinationsavgift: 3 265:-

Våra samarbetspartners


Varför boka din kurs med Svensk Båtutbildning?

 • Vi har utbildningsgaranti på alla våra kurser vilket innebär att du får komma tillbaka gratis om du mot förmodan inte klarar provet.
 • Alla våra deltagare har klarat examinationen.
 • Våra instruktörer har mångårig erfarenhet av navigering, segling och sjömanskap.
 • Vi är det modernaste marina utbildningsföretaget i Sverige.
 • Vi har enbart haft nöjda deltagare sedan start.
 • Vi erbjuder 100% kundnöjdhetsgaranti.
 • Vi har Sveriges bästa utbildningsmaterial.

Vad innebär Förarbeviset?

Under intensivkursen kommer du få grundläggande kunskaper om bland annat navigation, sjömärken, sjötrafikföreskrifter, sjömanskap och säkerhet till sjöss. Utbildningen kommer att göra dig tryggare på sjön. Samtidigt stärker du inte bara din egen säkerhet till sjöss, utan även dina medpassagerares och andra båtförares.

Förarbevis är en utbredd, men inofficiell term för vad som officiellt heter förarintyg. Det fungerar som en sorts båtkörkort, på så sätt att det som tas upp på provet har mycket gemensamt med den teoretiska delen i ett bilkörkort. Det är inte obligatoriskt att ha ett förarbevis för att köra motorbåt eller segla, men med det kommer du känna dig tryggare i ansvaret och vara bättre förberedd på nya situationer. Följande områden ingår i förarbeviset du genom kursen i Göteborg:

 • Svenska sjökort, och symboler och förkortningar som syns på dem (elektroniska och på papper)
 • Navigering (bland annat att mäta distanser, ta ut kurser, bestämma position)
 • Sjömärken som t.ex. röda och gröna prickar (farleder), kardinalmärken och fyrar.
 • Säkerhet, sjömanskap och sjukvård (hur du undviker olyckor och vad du ska göra om något ändå händer)
 • Miljö (bland annat hur du undviker att förorena, eco-driving och natur- och djurskyddsområden)
 • Väder och vind (om hur du får tag på väderinformation, tyder den och förhåller dig till olika sorters väderlek)
 • Lagar och regler (ger dig en god bas om vad som gäller på sjön)
 • Signaler med ljud och ljus (vad de betyder och hur de ska användas)

Intyget utfärdas av Nämnden för båtlivsutbildning (NFB), som bildades i samarbete mellan den statliga myndigheten Transportstyrelsen och de stora föreningarna Svenska Båtunionen, Svenska Seglarförbundet och Svenska Kryssarklubben.

Vem riktar sig Förarbeviset i Göteborg till?

Utbildningen riktar sig till dig som är nybörjare och ovan vid sjön, och till dig som har haft fritidsbåt under några år och vill finslipa formella kunskaper för att känna en genuin säkerhet i situationer som kan uppstå på sjön. Kursen för förarbevis sker i form av en intensivkurs i Göteborg.

Efter avlagd och godkänd examen får du ett förarbevis för båt, ett certifikat som officiellt heter förarintyg. Förarintyget bekräftar att du har teoretiska kunskaper om att hantera en fritidsbåt inomskärs och i skyddade vatten, och att du kan visa gott sjömanskap.

Vad kan jag göra med ett Förarbevis?

I många båtklubbar är förarbeviset ett krav för att du ska kunna bli medlem. En annan stor fördel med förarbeviset är att det kan sänka din försäkringspremie. Kontakta ditt försäkringsbolag för att se vad som gäller i ditt fall.

Om du ska hyra en liten fritidsbåt kan förarbevis vara ett krav för det också. Det beror på landet du befinner dig i, och ibland vilken båtuthyrare du vänder dig till. I vissa länder krävs kustskepparintyget, andra kräver förarbevis och VHF-certifikat, och somliga kräver inget intyg alls. I Sverige finns inget nationellt krav på intyg för att hyra båt, men enskilda båtuthyrare får kräva förarbevis om de vill. Båtuthyrare kan även ge rabatt till dig med förarbevis.

Det kanske viktigaste som du får med dig från kursen till förarbevis i Göteborg är en ny trygghet som ansvarig på båten. Du kommer känna till vad som gäller och kunna fatta väl underbyggda beslut medan du kör och lägger till.

Förarbevis med fokus på Göteborg

Många som erbjuder utbildningar och kurser för förarbevis håller sig på en generell nivå, för att kunskaperna ska kunna tillämpas så brett och i så många miljöer som möjligt. Självklart kommer våra erfarna kursledare ge dig en bred utbildning och kunskaper för att framföra en båt på ett säkert sätt varsomhelst i Sveriges vatten. Men de ger också speciella tips och svar kring hur det är att hantera en båt i och utanför Göteborg. Sjökorten som används (övningssjökort för förarintyg västkust) visar lokala vatten och många upplever att det ger kursen en ytterligare dimension av användarvänlighet och nytta.

Framtidssäkra ditt båtägande

Att ha ett förarbevis för båt innebär att du framtidssäkrar ditt båtägande. Regeringen kommer allt närmare att införa ett obligatoriskt och nationellt båtkörkort. Om ett sådant beslut skulle fattas kommer du direkt kunna lösa in ditt förarintyg mot ett båtkörkort. Enligt nu gällande förslag kommer förarbeviset motsvara ett båtkörkort klass 1.

Intensivt lördag och söndag

Vår intensivkurs håller ett högt tempo och ställer givetvis vissa krav på dig som deltagare. Självklart får du tillgång till vår förberedande webbkurs som hjälper dig att förbereda dig på ett bra sätt innan förarintygskursen. Vi på båtutbildning.se ser till att du får alla läsanvisningar som behövs, och uppkommer det frågor är det givetvis viktigt att du hör av dig till oss i god tid. På så sätt kan vi se till att du är varm i kläderna innan starten av intensivkursen för ditt framtida förarbevis.

Boka kurs till förarbevis i Göteborg

Ta första steget till välförtjänt självsäkerhet på sjön. Med riktig kunskap om vad som gäller och hur du ska hantera nya situationer blir båtlivet tryggare för dig, dina passagerare och andra på sjön. Boka din kurs till förarbevis med oss i Göteborg!

Svensk Båtutbildning AB

Boka nu, betala senare! (*)

OBS: Under COVID-19-pandemin genomförs alla lärarledda kurser digitalt över Zoom istället för på den angivna orten. Kan ändras i enlighet med rådande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

En fraktkostnad på 99:- tillkommer vid val av kursmaterial då sjökortet som skickas ut är stort och skrymmande.

*: Betalning mot faktura, 10 dagar betaltid


"10 av 10. Mycket nöjd med kursen, äntligen blir fisketuren i Norge av!"

Marcus Lorentzon

27 år

"Fantastiskt nöjd. Ett stort steg på vägen till att uppfylla min dröm, en sommarsegling längs med Östkusten!"

Jurg Neumann

45 år

"Humor, personligt och intensivt. Nu ska jag hem och planera min segling till Danmark i sommar!"

Andreas Nordén

22 år

Kommande kurstillfällen hos Svensk Båtutbildning