Kustskepparexamen Stockholm

Kustskepparexamen är en annan benämning på det som idag kallas kustskepparintyg. Kustskepparintyget är ett intyg om att innehavaren vid prövning visat sig ha tillräckliga kunskaper om sjövägsregler, navigation, båtlivskunskap mm, som behövs för att framföra ett fritidsfartyg i dagsljus, mörker och nedsatt sikt. Välkommen att boka kursen som leder till ett kustskepparintyg med oss idag!

Klicka här för att läsa mer om våra kurser på distans som leder till Kustskepparintyg!

 • Pris för kursen: 2575 :-
 • Var: Västerlånggatan 56 i Gamla Stan i Stockholm.
 • När under veckan: Lördag kl. 09:30 till 16:00 och söndag kl. 09:30 till 16:00. Examinationen pågår på söndagen mellan kl. 16:00 och ca 18:00.
 • Utbildningsgaranti: Ja. Detta innebär att du får komma tillbaka gratis om du mot förmodan inte klarar provet. Dock kostar det alltid att skriva provet då detta hanteras av Nämnden för Båtlivsutbildnings examinatorer.
 • Kursmaterial: 600 :- Inkluderar förberedande webbkurs, sammanfattande PDFer med sammanställd information som behöver läsas in, övningsprov, kursbok, övningssjökort, passare, linjal och transportör. Välj till/ta bort kursmaterial i bokningsformuläret till höger.
 • Utskick av kursmaterial: Vi skickar ut kurslitteratur/kursmaterial om du inte redan har detta samt om du meddelar oss om att du vill ha det hemskickat (frakt á 99:- tillkommer).
 • Förberedande material: Inkluderar förberedande webbkurs, sammanfattande PDF:er med sammanställd information som behöver läras in samt övningsprov.
 • Förkunskapskrav: Du behöver ta Förarintyget innan du tar Kustskepparintyget. Du behöver också ha Båtpraktik dager inskriven i din intygsbok innan du kan få ut Kustskepparintyget.
 • Examinationsavgift: 625 :- (plus 65 :- för den Blå intygsboken om du inte har denna) tillkommer och tas ut av Nämnden för Båtlivsutbildning. Betalas kontant alt. via Swish vid provtillfället.
 • Totalt för kursen, förberedande webbkurs, PDF:er, övningsprov, kursbok, kursmaterial & examinationsavgift: 3 800:-

Våra samarbetspartners


Varför boka din kurs med Svensk Båtutbildning?

 • Vi har utbildningsgaranti på alla våra kurser vilket innebär att du får komma tillbaka gratis om du mot förmodan inte klarar provet.
 • Alla våra deltagare har klarat examinationen.
 • Våra instruktörer har mångårig erfarenhet av navigering, segling och sjömanskap.
 • Vi är det modernaste marina utbildningsföretaget i Sverige.
 • Vi har enbart haft nöjda deltagare sedan start.
 • Vi erbjuder 100% kundnöjdhetsgaranti.
 • Vi har Sveriges bästa utbildningsmaterial.

Mer information om kursen

Kustskepparexamen är en fortsättningskurs på förarintyget där du dels lär dig att bemästra en båt som är längre än tolv meter, dels lär dig mörkerkörning och hur man ska navigera utomskärs. Du kanske har drömmar om att få segla utanför Sveriges kuster eller hyra en stor båt under några sommarveckor i Kroatien? Då är den här utbildningen lämplig för dig, då det är ett krav med kustskepparexamen för att kunna få framföra ett fritidsskepp på minst 12×4 meter.

Utbildningen
Vi på Svensk Båtutbildning i Stockholm kommer att ha våra kustskepparexamenkurser på Västerlånggatan 56 i Gamla Stan. Du kommer att få lära dig navigering i begränsad sikt, deviation, positionsbestämning och mycket annat. För att du ska kunna få ta ditt kustskepparintyg krävs det att du har ett förar- och manövreringsintyg, båtpraktik och är minst 15 år fyllda. Självklart kan du ta även dessa kurser hos oss på båtutbildning.se.

Ett kustskepparintyg kan tas hos oss på bara en helg, och det är vi på Svensk Båtutbildning helt ensamma om i Sverige. Många undrar hur vi lyckas med detta, och svaret är enkelt: kompetenta och pedagogiska utbildare som älskar det de gör, parallellt med modern kurslitteratur och en minutiöst välutvecklad kursplan. Men samtidigt krävs det givetvis en hel del förberedelser innan skepparexamens kursstart också för dig som kursdeltagare. Om det uppstår några frågor för dig innan vi ses, finns vi så klart till hands innan kustskepparexamenkursens start.

Vad får du lära dig?
Det kommer att bli en rolig, givande och intensiv helg där du kommer att lära dig en lång rad moment, varav säkerhet, mörkerkörning och väder är huvuddelarna. I säkerhetsmomentet ingår grundläggande sjukvård och man över bord-övningar. Navigationen är momentet som vi lägger extra tyngd på, och positions- och deviationsbestämning, GPS, radar och plotter är några exempel på vad som ingår i det. Under kapitlet väder går vi igenom allt som kan komma att hända ute på havet.

Under kustskepparexamenskursen följer vi vår kursbok till punkt och pricka enligt de krav och föreskrifter som nämnden för Båtlivsutbildning, NFB, satt för att du skall kunna bli godkänd för ett kustkustskepparintyg. Efter en godkänd examination kommer du att vara en trygg fritidsskeppare som behärskar att använda din båt i olika väderlek och i alla dess förhållanden. Både du, dina passagerare och dina båtvänner ute på sjön kan känna en trygghet i att du som båtförare har en skepparexamen. Dessutom kan du hyra båtar större än 12×4 meter i hela världen.

Efter en genomförd och godkänd skepparexamen säkrar du också båtkörkortet klass 2 redan idag. När Regeringen väl inför detta i framtiden, så behöver inte du oroa dig för stressen att anskaffa skepparintyget med tvång, utan kan lugnt fortsätta med din utomskärsnavigering både dag och natt obehindrat. Skulle du mot förmodan inte bli godkänd vid provtillfället för din skepparexamen, garanterar vi dig som kursdeltagare omprov utan extra kostnad som en del av vår 100 % kundnöjdhetsgaranti-policy.

Svensk Båtutbildning AB

Boka nu, betala senare! (*)

OBS: Under COVID-19-pandemin genomförs alla lärarledda kurser digitalt över Zoom istället för på den angivna orten. Kan ändras i enlighet med rådande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

En fraktkostnad på 99:- tillkommer vid val av kursmaterial då sjökortet som skickas ut är stort och skrymmande.

*: Betalning mot faktura, 10 dagar betaltid


"10 av 10. Mycket nöjd med kursen, äntligen blir fisketuren i Norge av!"

Marcus Lorentzon

27 år

"Fantastiskt nöjd. Ett stort steg på vägen till att uppfylla min dröm, en sommarsegling längs med Östkusten!"

Jurg Neumann

45 år

"Humor, personligt och intensivt. Nu ska jag hem och planera min segling till Danmark i sommar!"

Andreas Nordén

22 år

Kommande kurstillfällen hos Svensk Båtutbildning