Skepparexamen Göteborg

Skepparexamen är en annan benämning på det som idag kallas kustskepparintyg. Kustskepparintyget är ett intyg om att innehavaren vid prövning visat sig ha tillräckliga kunskaper om sjövägsregler, navigation, båtlivskunskap mm, som behövs för att framföra ett fritidsfartyg i dagsljus, mörker och nedsatt sikt. Välkommen att boka kursen som leder till ett kustskepparintyg med oss idag!

Klicka här för att läsa mer om våra kurser på distans som leder till Kustskepparintyg!

 • Pris för kursen: 2575 :-
 • Var: Stigbergsliden 7 i Göteborg.
 • När under veckan: Lördag kl. 09:30 till 16:00 och söndag kl. 09:30 till 16:00. Examinationen pågår på söndagen mellan kl. 16:00 och ca 18:00.
 • Utbildningsgaranti: Ja. Detta innebär att du får komma tillbaka gratis om du mot förmodan inte klarar provet. Dock kostar det alltid att skriva provet då detta hanteras av Nämnden för Båtlivsutbildnings examinatorer.
 • Kursmaterial: 600 :- Inkluderar förberedande webbkurs, sammanfattande PDFer med sammanställd information som behöver läsas in, övningsprov, kursbok, övningssjökort, passare, linjal och transportör. Välj till/ta bort kursmaterial i bokningsformuläret till höger.
 • Utskick av kursmaterial: Vi skickar ut kurslitteratur/kursmaterial om du inte redan har detta samt om du meddelar oss om att du vill ha det hemskickat (frakt á 99:- tillkommer).
 • Förberedande material: Inkluderar förberedande webbkurs, sammanfattande PDF:er med sammanställd information som behöver läras in samt övningsprov.
 • Förkunskapskrav: Du behöver ta Förarintyget innan du tar Kustskepparintyget. Du behöver också ha Båtpraktik dager inskriven i din intygsbok innan du kan få ut Kustskepparintyget.
 • Examinationsavgift: 625 :- (plus 65 :- för den Blå intygsboken om du inte har denna) tillkommer och tas ut av Nämnden för Båtlivsutbildning. Betalas kontant alt. via Swish vid provtillfället.
 • Totalt för kursen, förberedande webbkurs, PDF:er, övningsprov, kursbok, kursmaterial & examinationsavgift: 3 800:-

Våra samarbetspartners


Varför boka din kurs med Svensk Båtutbildning?

 • Vi har utbildningsgaranti på alla våra kurser vilket innebär att du får komma tillbaka gratis om du mot förmodan inte klarar provet.
 • Alla våra deltagare har klarat examinationen.
 • Våra instruktörer har mångårig erfarenhet av navigering, segling och sjömanskap.
 • Vi är det modernaste marina utbildningsföretaget i Sverige.
 • Vi har enbart haft nöjda deltagare sedan start.
 • Vi erbjuder 100% kundnöjdhetsgaranti.
 • Vi har Sveriges bästa utbildningsmaterial.

Mer information om kursen

Vår utbildning för Skepparexamen är en fortsättningskurs på förarintyget som även den erbjuds i Göteborg. Att det är en fortsättningskurs innebär att den är lämplig för dig som vill ta steget upp från förarintyg, men det innebär också att du redan från start har vissa förkunskaper. Vi kräver därför att du är minst femton år gammal, har ett förarintyg sedan tidigare och god vana av att hantera fritidsbåtar. Ett annat krav vi har är också att du kommer väl förbered och att du har läst igenom det kursmaterial som skickats ut till dig innan kursen börjar: det är en nödvändighet för att vi ska kunna erbjuda den här typen av kurser som genomförs över bara en helg (något vi för övrigt troligen är ensamma om att erbjuda i hela Sverige!).

Hur får jag en skepparexamen?
Vi kommer att hålla våra utbildningar för skepparexamen i Göteborg på Stigbergsliden 7 i Masthugget, precis i anslutning till hamnen där alla fartyg lossar och lämnar för de öppna haven, och på samma ställe som vi håller våra övriga utbildningar. Kursen har ett stort fokus på säkerhet och navigering, och som delar av dessa två huvudmoment kommer du att få goda kunskaper bland annat positionsbestämning, deviation (drift och avvikelse vid navigering över längre sträckor och på öppet hav), man över bord-scenarion och allmän säkerhetsmedvetenhet.

För att du ska kunna få din skepparexamen krävs självklart att du uppfyller grundkraven för att få genomföra utbildningen, men också att du klarar ett skriftligt prov som hålls under söndagseftermiddagen. Som en del av vår utbildningsgaranti erbjuder vi alla som mot förmodan inte klarar provet den första gången, ett till försök. Våra erfarna kursledare vet precis vad du behöver veta för att kunna ta ut en skepparexamen, så så länge du själv kommer påläst och förberedd, och kan tillgodogöra dig informationen du får av oss, bör du klara provet utan problem.

Varför skepparexamen?
Det finns ett stort antal skäl till att man ska vilja ta skepparexamen. Många av de som kommer till oss i Göteborg för att ta sitt förarintyg ser skepparexamen som en naturlig fortsättning på sitt lärande kring havet och hur man ska navigera på det. Den här utbildningen är inte lika lokalt anpassad i sin framtoning som till exempel den för förarintyg, något som borgar för att du kommer vara fullt kapabel till att navigera och framföra större skepp och båtar även i främmande vatten.

Många väljer exempelvis att ta en skepparexamen för att kunna få hyra båtar utomlands. Om du till exempel ska segla i Medelhavet på en båt som är större än tolv meter lång och fyra meter bred är det ett absolut krav att du kan uppvisa att du tagit en skepparexamen. Det är alltså inte bara här i Göteborg som din utbildning kommer dig tillgodo!

Ytterligare en bra anledning till att genomföra utbildningen är att en skepparexamen på sikt väntas motsvara ett båtkörkort klass 2. Regeringen har under flera år utrett huruvida man ska införa ett sådant eller inte, och mycket tyder faktiskt på att det är på ingång. I ett sådant fall kommer du att vara väl förbered och slippa ställa seglarskorna på hyllan under den tid det tar andra att skaffa sig ett båtkörkort: din skepparexamen kommer att räcka till redan direkt vid införandet.

Svensk Båtutbildning AB

Boka nu, betala senare! (*)

OBS: Under COVID-19-pandemin genomförs alla lärarledda kurser digitalt över Zoom istället för på den angivna orten. Kan ändras i enlighet med rådande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

En fraktkostnad på 99:- tillkommer vid val av kursmaterial då sjökortet som skickas ut är stort och skrymmande.

*: Betalning mot faktura, 10 dagar betaltid


"10 av 10. Mycket nöjd med kursen, äntligen blir fisketuren i Norge av!"

Marcus Lorentzon

27 år

"Fantastiskt nöjd. Ett stort steg på vägen till att uppfylla min dröm, en sommarsegling längs med Östkusten!"

Jurg Neumann

45 år

"Humor, personligt och intensivt. Nu ska jag hem och planera min segling till Danmark i sommar!"

Andreas Nordén

22 år

Kommande kurstillfällen hos Svensk Båtutbildning