Frågor och svar

Vilket intyg ska jag ha?

Vi får dagligen frågor kring vad som krävs för att framföra en båt i Sverige och vad båtkörkortet egentligen innebär. Vi vill en gång för alla ge klarhet i vad som gäller angående det beryktade båtkörkortet och svara på frågan – vilket intyg ska jag ha för min båt? Läs mer.

Hyra båt - vad krävs för intyg egentligen?

Många av våra elever vill börja med att hyra båt, innan de köper en egen. Likadant kan det vara mer ekonomiskt att hyra båt varje år, än att äga en egen. Läs mer.

Vad är Förarintyg?

Ett förarintyg är det första steget (steg 1) i en frivillig fritidsbåtsutbildning. Läs mer.

Vem behöver Förarintyg?

Än idag finns det inga krav på att någon fritidsbåtsägare ska ha ett förarintyg för sin båt. Läs mer.

Vad är Förarbevis?

Namnet "förarbevis" har egentligen inte används sedan 1970-talet utan idag kallar man det för förarintyg. Läs mer.

Vad är Skepparexamen?

Skepparexamen används av många för att beskriva det som idag korrekt heter kustskepparintyg. I vissa fall är det även fartygsbefälsexamen som åsyftas. Läs mer.

Vad är Kustskepparintyg?

Kustskepparintyget är nästa steg (steg 2) i fritidsutbildningen och ett krav om du vill köra fritidsskepp med en totallängd över 12 meter och en bredd över 4 meter. Läs mer.

Vem behöver Kustskepparintyg?

Ska du köra större båtar och fritidsskepp som har en längd över 12 meter och en bredd på över 4 meter, behöver du ha ett kustskepparintyg. Läs mer.

Vad är båtpraktik dager?

Båtpraktik dager är ett intyg som du måste ha för att kunna få kustskepparintyget. Läs mer.

Vem behöver båtpraktik dager?

Kursen båtpraktik dager behövs om du inte på annat sätt kan styrka praktisk båtlivserfarenhet inför uppskrivning till kustskepparintyget. Läs mer.

Åldersgräns för Förarintyg och Kustskepparintyg?

För att få ta förarintyget skall sökanden under kalenderåret fylla lägst 12 år. Läs mer.

Behövs Kustskepparintyg för att få köra båt?

Du behöver inte ha ett kustskepparintyg för att få köra vanliga fritidsbåtar med en längd under 12 meter och en bredd på 4 meter. Läs mer.

Från vilket datum behövs Båtkörkort?

Just nu finns det inget datum för när båtkörkortet kan komma att träda i kraft. Läs mer.

Saknar du intyg eller intygsbok?

Om du inte har en intygsbok eller om du tappat bort den eller ditt intyg kan du få tag på det genom att följa den här länken: http://www.batlivsutbildning.se/. Läs mer.

Hur fungerar examinationerna och varför kostar den pengar?

För att skriva ditt prov behöver du först och främst välja ett kursdatum samt ett datum för själva examinationen. Läs mer.

Vilken utbildning behöver jag för att köra båt yrkesmässigt?

Den utbildning du behöver beror lite på vilket yrke du har, men kortfattat kan man säga att du måste ha fartygsbefälsexamen för att få köra båt yrkesmässigt. Läs mer.

Vad är ICC – International Certificate of Competency?

International Certificate of Competency förkortas ICC, och är ett internationellt intyg för förare av fritidsbåt (på engelska International Certificate for Operators of Pleasure Craft eller ICC). Läs mer.

Vad innebär en distanskurs för Förarintyg?

Det är många som drömmer om att dra ut på havets öppna yta och känna friheten där ute. Det är en viss känsla att få ha sin egen båt och åka eller segla iväg på resor, men det gäller att veta vad man gör för att det ska vara tryggt och säkert. Dessutom är det många länder som har lag på att du måste ha rätt kunskap och intyg. Läs mer.

Vad kostar en Förarintyg distanskurs?

Det är många som frågar om priset för en distanskurs för förarintyg. Många är vi som gärna vill ta oss an äventyren ute till havs, oavsett om man äger en egen fritidsbåt, vill köpa en eller tänkte hyra en över sommaren. Läs mer.

Hur fungerar en distanskurs för Förarbevis?

Distanskursen för Förarbevis leder till det som idag kallas Förarintyg. Det är viktigt att ha rätt kunskap innan man ger sig ut på havet, både för din och dina medpassagerares skull, men även för den övriga trafiken på havet. Läs mer.

Vad kostar en Förarbevis distanskurs?

Innan du väljer var du vill läsa ditt Förarbevis på distans har du all möjlighet att jämföra olika företag för att hitta det som erbjuder det bästa priset sett till vad du får för pengarna, och då vet vi att vi på Svensk Båtutbildning står oss bra. Läs mer.

Vad innebär en distanskurs för Kustskepparintyg?

Att få ge sig ut på havet är en stor frihet, men det är en frihet som kommer med mycket ansvar. För din, dina passagerares och andra förares säkerhet är det viktigt att du har all den kunskap och redskap som du behöver när du ger dig ut på havet. Läs mer.

Vad kostar en Kustskepparintyg distanskurs?

Distanskursen för Kustskepparintyget är en utbildning för dig som är sugen på en utbyggnad av Förarintyget. Denna utbildning ger dig kunskap och kompetensen att få njuta av friheten och äventyren ute till havs, runt om i hela världen och oavsett vilken tid på dygnet det rör sig om. Läs mer.

Hur fungerar en distanskurs för Skepparexamen?

En Skepparexamen på distans är idag detsamma som ett Kustskepparintyg och öppnar upp nya dörrar för hur din semester eller vardag kan se ut. Att få lov att vara ute och köra större fartyg (12x4) till havs är en stor frihet och en otroligt rolig aktivitet, men även här förväntas du ta stort ansvar. Läs mer.

Vad kostar en Skepparexamen distanskurs?

Kostnaden för en Skepparexamen distanskurs beror på hos vem du väljer att läsa den. Det finns många verksamheter som erbjuder en distanskurs för Kustskepparintyg och priserna varierar ofta mellan ca 1000 sek och 3000 sek, beroende på om du väljer med Båtpraktik, kursmaterial och kurslitteratur. Läs mer.

Utbildning för att köra båt yrkesmässigt

Vi får många frågor om vilken utbildning som krävs för att få köra båt yrkesmässigt. När du vill köra en båt yrkesmässigt så identifieras det av att du får betalt för att köra båt. Här krävs det ett annat intyg och en annan typ av utbildning jämfört med den som vill framföra en fritidsbåt. Läs mer.

Välkommen till Båtutbildning.se